Minister VS vraagt doodstraf 'Unabomber'

WASHINGTON, 16 MEI. De Amerikaanse minister van Justitie, Janet Reno, heeft de de aanklagers in de zaak tegen Theodore Kaczynski, bekend als de 'Unabomber', opgedragen te pleiten voor de doodstraf. De aanklagers hebben daarna bij de federale rechtbank in Californië en in New Jersey, waar processen tegen Kaczynski lopen, een verzoek ingediend om hem ter dood te veroordelen.

Volgens de aanklagers is Kaczynski verantwoordelijk voor de dood van ten minste drie mensen, 23 anderen raakten ernstig gewond bij bomaanslagen, die hij achttien jaar lang kon uitvoeren zonder gepakt te worden. Tot de slachtoffers behoorden een eigenaar van een computerwinkel en een vertegenwoordiger in hout. Kaczynski pleegde zijn misdaden uit angst voor de toenemende invloed van de technologie op de samenleving. Kaczynski werd in april vorig jaar gearresteerd op aanwijzing van zijn familie.

Kaczynski's familie is verontwaardigd over het pleidooi voor de doodstraf. “Er zijn in deze wereld mensen die geestesziek zijn”, aldus Kaczynski's moeder vorig jaar in een tv-gesprek. “Gaan wij hen in het vervolg doden?”

Volgens de aanklagers is er wel degelijk reden om Kaczynski ter dood te veroordelen. De man geeft geen enkele blijk van spijt en hij komt dus beslist niet in aanmerking voor enige vorm van strafvermindering.

De familie van Kaczynski heeft erop gewezen dat het besluit van minister Reno in de toekomst familieleden van misdadigers huiverig zal maken om naar de politie te stappen. (Reuter, AP)