Psychedelische paddestoelen in de Opiumwet

UTRECHT, 15 MEI. Het college van procureurs-generaal meent dat ook verse, op speciale wijze gekweekte hallucinogene paddestoelen onder de Opiumwet vallen. Het college heeft dit geschreven in een brief van 13 februari 1997 aan de hoofdofficieren van justitie van de arrondissementen.

Dit zou J.A. Hulsenbek, hoofdofficier van justitie te Zwolle, vanmiddag bekendmaken op de studiedag Ecodrugs te Utrecht.

De procureurs-generaal lopen met hun verbod vooruit op een nog lopend onderzoek van de ministeries van Justitie en Volksgezondheid naar de effecten van eco-drugs. Ecodrugs zijn ontspannende of geestverruimende middelen op natuurlijke basis. Volgens de procureurs-generaal horen de hallucinogene paddestoelen die onder deze noemer vallen thuis op lijst 1 van de Opiumwet, de lijst met harddrugs als heroïne, cocaïne en opium.

Het college adviseert de hoofdofficieren in de brief om “indien zich in het ambtsgebied van een hoofdofficier van justitie zaken van deze aard en omvang voordoen, overeenkomstig de prioriteitsstelling op het gebied van harddrugs van de Drugsnota opgetreden dient te worden”.

Bewerkte en verwerkte psychedelische paddestoelen vallen al langer onder de Opiumwet. De brief van de PG's is opgesteld om hangende de 'Kerkdrielse zaak' de hoofdofficieren te informeren over het te voeren beleid ten aanzien van hallucinogene paddestoelen.

In januari van dit jaar ontmantelde justitie een professionele kwekerij van psychedelische paddestoelen in Kerkdriel. Hoewel er nog geen wetgeving bestaat over de kweek van hallucinogene paddestoelen, was het OM in Den Bosch van mening dat in de kwekerij op grote schaal middelen werden geproduceerd, bewerkt en verwerkt die onder de Opiumwet vallen. Het college van procureurs-generaal onderstreept nu die mening.

Hans van der Hurk van de Amsterdamse paddo-winkel Conscious Dreams is verbijsterd. “Hoe kunnen ze dat doen?” Van der Hurk is groothandelaar in psychotrope paddestoelen. Hij werd eerder dit jaar gearresteerd evenals een padddestoelenkweker in Kerkdriel. Volgens de advocaat van Van der Hurk, mr. Jurgens, beslissen niet de PG's, maar de minister. “Maar als de PG's met dit advies komen, zal het wel worden opgevolgd”, aldus de advocaat. Wanneer dat gebeurt, zegt hij, “ligt de handel van paddo's op z'n gat”.