Napels centraal op Festival Oude Muziek

UTRECHT, 15 MEI. Het zestiende festival Oude Muziek, dat van 29 augustus tot en met 7 september plaatsvindt in Utrecht, biedt vier operavoorstellingen. Twee daarvan zijn van Giovanni Bonocini: Amore doppio en Il Trionfo di Camilla, waarvan in totaal zes voorstellingen worden gegeven in de Stadsschouwburg. Verder zijn er semi-scènische voorstellingen van de eerste Latijns-Amerikaanse opera ooit geschreven, La Púrpura de la Rosa (1702) van Tomás Torrejón y Velasco en van San Ignacio, van verschillende componisten.

Napels is een hoofdthema op het Festival Oude Muziek, dat met 60 officiële en 50 gratis evenementen in zijn soort het grootste ter wereld is. Het Napolitaanse gezelschap Cappella della Pietà dei Turchini geeft twee concerten met hoogtepunten uit de 17de- en 18de-eeuwse komische opera's uit Napels. Ook is er recent ontdekte Napolitaanse muziek te horen en composities van onder anderen Carlo Gesualdo, Trabaci, Mayone en Leonardo Leo.

Verder wordt aandacht besteed aan Johannes Ockeghem, een van de grootmeesters van de renaissance, die 500 jaar geleden overleed, en de Italiaanse dichter-componist Francesco Landini, die zeshonderd jaar geleden stierf. Ook wordt muziek gespeeld van Franz Schubert, wiens tweehonderdste geboortedag dit jaar wordt herdacht.

De nieuwe festivaldirecteur Casper Vogel heeft volgens eigen zeggen nog weinig bijgedragen aan de programmering van deze editie. Wel is een eind gemaakt aan het initiatief van de vorige directeur, Simon Mundy, om nieuw werk van eigentijdse componisten te brengen. “Dit is nu eenmaal het festival voor Oude Muziek”, zegt Vogel.