Kinderagenda

Annie M.G. Schmidt

'Pluk werd heel vroeg wakker en dacht: Wat is er ook al weer vandaag? O ja, ik ben jarig! En niemand weet het, want ik heb het aan niemand verteld. Wat een saaie dag zal dat worden....'. Pluk ziet zijn verjaardag somber in, maar natuurlijk komt alles goed en hebben ze toch een partijtje voor hem geörganiseerd. De schrijfster van het boek 'Pluk van de Petteflet', Annie M.G. Schmidt zou ook binnenkort jarig zijn geweest en daarom willen de boekwinkels van haar geboortedag een bijzondere dag maken. 20 mei zal voortaan Annie M.G. Schmidtdag zijn en heel Nederland zal een keer per jaar in het teken staan van de schrijfster van 'Minoes', 'Otje', 'Floddertje', 'Wiplala', 'Pippeloentje', 'Dikkertje Dap', 'Jip en Janneke'. Daarom wordt aan iedereen in Nederland gevraagd op 20 mei iets leuks te doen met een verhaal, gedicht of liedje van Annie M.G. Schmidt. Zo kan de supermarkt het liedje 'Muis in de supermarkt' draaien, de tandarts leest zijn patiënten in de stoel 'Naar de tandarts' voor en in de dierentuin draaien ze 'Dikkertje Dap'. Alle kinderen hebben op deze dag recht op een gedicht of verhaal van Annie M.G. Schmidt! En daarom krijgen alle klanten van de Utrechtse Kinderboekhandel 'een stekkie van fuchsia' (naar een bekend liedje van Annie uit 'ja zuster, nee zuster'). In de winkel draaien ze ook nog andere liedjes uit 'ja zuster, nee zuster', klanten krijgen het gedicht 'De Sprookjesschrijver' en het carillon van de Dom brengt die dag liedjes van Annie ten gehore. In Utrecht wordt ook hard gewerkt aan het Annie M.G. Schmidthuis, op woensdagavond 21 mei wordt daarover een tv-programma uitgezonden. Utrechtse Kinderboekhandel, Ganzenmarkt 10 (naast het stadhuis), Utrecht. Inl 030-2322057.

Op zaterdag 17 mei wordt in de ruimte boven de winkel voor het eerst 'Mee met de muis' georganiseerd. Ieder kind van 5 tot 12 die cd-roms wil bekijken, wordt uitgenodigd om kennis te maken met de nieuwste uitgaven. Ze kunnen meespeuren met 'Cap & Co detectivebureau' of 'Op wereldreis'. Zaterdag 17 mei tussen 13 en 16u ook in de Utrechtse Kinderboekhandel, Ganzenmarkt 10.

Garnizoensfeest

Maandag 19 mei (Tweede Pinksterdag) is het feest in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden-Vesting. Vanaf 12u kunnen kinderen meedoen met spelletjes uit de oude doos, die de meeste kinderen alleen maar kennen uit verhalen van hun grootouders of uit boeken. Er kan gebikkeld worden (een soort knikkeren), gehoepeld, dominospelen en hoefijzergooien op de groene wallen van het museumterrein. Spelregels en een spelkaart liggen klaar en bij inlevering van de spelkaart krijgt elk kind een verrassing. 's Middags tussen 14 en 16u geven kanonniers geschutsdemonstraties met het kanon. De garnizioenscommendant en zijn manschappen laten zien hoe de vijand op afstand kon worden gehouden. Nederlands Vestingmuseum, Westwalstraat 6, Naarden-Vesting. Toegang kinderen van 5 t/m 16 jaar ƒ 5,- daarboven ƒ 7,50. Inl 035-6945459.

Kindertekeningen

Pembi uit Zaïre schilderde vogels, Stasi Bura uit de Oekraïne tekende een trolleybus en de Oekraïense Vita Kosilova maakte een zelfportret bij de piano. 'Windstreken' heet de tentoonstelling over kindertekeningen uit drie continenten. Kinderen uit Afrika, Zuid-Amerika en Oost-Europa laten het dagelijks leven in hun land zien en zo tekenden ze over de visvangst, hun huis en erf, dieren en dromen. Op de expositie zijn naast de kindertekeningen ook werken van echte kunstenaars uit dezelfde continenten te zien. Verder zijn er in de maanden mei en juni allerlei activiteiten voor kinderen: 25 mei wordt de film 'Lang leve de koningin' van Esmé Lammers vertoond van 11-13u (ƒ 2,50, wel reserveren), 31 mei en 1 juni van 10-13u kunnen kinderen geschminkt worden en is er een poppenkastvoorstelling door Koos Kreus (ƒ 7,50) en 4 juni is er van 14-16u een tekenmiddag onder leiding van de Almeerse kunstenares Ilene Themen (deelname gratis). De Paviljoens, Oeonstraat 5, Almere. Open di t/m zo 12-17u. Inl 036-5378282. Iets aan de muur

Stip heeft een nieuw huis en wil iets moois aan de muur. Hij gaat bij kunstenaar Kras op bezoek om een schilderij te kopen. Wanneer hij vraagt om iets vrolijks trapt hij Kras tegen het zere been, want Kras houdt niet van vrolijk. Zo begint 'Blauw, of iets aan de muur' een voorstelling voor kinderen vanaf 10 jaar door Theatergroep Artemis op zondag 18 mei (Eerste Pinksterdag) in Museum Boijmans van Beuningen, Museumpark 18-20 in Rotterdam. Kaarten à ƒ 7,50 kunnen via de Rotterdamse Schouwburg 010-4118110 worden gereserveerd of zijn op de dag zelf in het museum verkrijgbaar. Pinksterdierendag Geiten, speciale eendensoorten, heideschapen, kalveren, kippen en konijnen. In de Zaanse Schans wordt zaterdag 17 mei 10-17u een Pinksterdierendag gehouden met allerlei Oudhollandse dierenrassen. De dieren zijn o.a. afkomstig van de dwerggeitenvereniging Noord-Holland en Kleindiervereniging Ons Genoegen. Verder is er een kalverschetswedstrijd, bokkewagens, een dierenambulance en er kan 'geitenbitter' worden geproefd. Zaanse Schans, Schanseind 1, Zaandam. Inl 075-6168218. Dieren van Pembi (10 jaar) uit Zaïre.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.