DOPING

Werken aan de conditie betekent voor sommige sporters ook: slikken. Waar zijn de verschillende stimulerende middelen 'goed' voor en wat doen ze met het lichaam?

Psychomotore stimulantiaDit zijn stimulerende middelen van het amfetamine-type die de gebruiker een onvermoeibaar en euforisch gevoel geven. De sporter is daardoor bereid grote risico's te nemen. Deze middelen zijn te vergelijken met het verslavende cocaïne. Bij regelmatig gebruik kan psychotisch gedrag zoals achtervolgingswaanzin ontstaan. Amfetamines zijn een farmacologische variant van het lichaamseigen adrenaline. Het lichaam reageert op de stof met een versnelling van het hartritme, verhoging van de temperatuur en het trillen van de handen. Amfetamines worden zowel in kracht- als duursporten gebruikt.

Anabole steroïden

Het lichaam kan dankzij deze spierversterkers meer training aan dan gebruikelijk, de spiermassa kan dus in snel tempo vergroot worden. Spierversterkers zijn verwant aan het mannelijke hormoon testosteron en hebben nagenoeg dezelfde werking. Vrouwelijke gebruikers ontwikkelen baardgroei en de stem wordt lager. Mannen kunnen onvruchtbaar worden en ook lever- en prostaatkanker komen voor.

Peptide hormonen

Deze hormonen lijken op lichaamseigen eiwitten. Ze zetten de zaadballen aan tot de produktie van testosteron. Het effect (het lichaam kan een intensievere training aan) is dus gelijk aan dat van anabole steroïden, zij het via een omweg.

Beta-blokkers

Sporters remmen met behulp van deze middelen de werking van de adrenaline die in het lichaam vrijkomt wanneer ze in actie komen. In precisiesporten zoals boogschieten kan dit een oplossing zijn voor trillende handen.

Een negentienjarige sporter in de Verenigde Staten ondervond de gevolgen van dopinggebruik en besloot zijn medesporters te waarschuwen. Impotentie en leverkanker vielen hem ten deel en na een jarenlange depressie maakte hij een einde aan zijn leven. Zijn verschrompelde testikels, zo eiste hij in zijn testament, moesten op sterk water worden gezet en worden tentoongesteld in de Health club in Los Angeles.