Rabo sponsort Prix de Rome

UTRECHT, 14 MEI. De Rabobank volgt met terugwerkende kracht tot 1 januari van dit jaar het VSB Fonds op als sponsor van de Prix de Rome. Het sponsorcontract is gistermiddag in Utrecht ondertekend door voorzitter Wim Meijer van de Raad van Beheer van de Rabobank en Jan-Willem Schrofer, directeur van de Rijksakademie voor beeldende kunsten.

De Prix de Rome is de belangrijkste prijs voor beeldende kunstenaars en architecten in Nederland tot 35 jaar. Eens in de tien jaar komen twee specifieke disciplines aan bod. Dit jaar zijn dat beeldhouwen en beeldende kunst in de publieke ruimte.

De jury selecteert uit honderden deelnemers acht kandidaten die drie maanden de tijd krijgen voor nieuw werk. Op basis daarvan kent de jury een eerste en een tweede prijs toe van respectievelijk 40.000 en 20.000 gulden plus twee basisprijzen van 10.000 gulden. De prijs, ingesteld in 1870 door Koning Willem III, telt vele bekende winnaars. Jan Sluyters, Hildo Krop, Wessel Couzijn en de architecten Cornelis Van Eesteren, Wim Quist en Carel Weeber ontvingen in het verleden de aanmoedigingsprijs. (ANP)