Speedy J

Public Energy nr. 1 (NoMu54cd)

De Rotterdammer Jochem Paap maakt onder de naam Speedy J al enkele jaren furore in de binnen- en buitenlandse housescene; niet alleen als muzikant van gestroomlijnde soundscapes maar ook als remixer, van onder andere de laatste single van Depeche Mode. Zijn nieuwste cd, Public Energy nr. 1 (een parafrase op een titel van de Newyorkse rapgroep Public Enemy), lijkt echter bijna moedwillig een breuk met dit succes te willen bewerkstelligen. Speedy J komt de luisteraar vooral in de eerste paar nummers op geen enkele manier tegemoet. Hij piept en knort en heeft als inspiratiebron schijnbaar de geluiden van een druk rangeerterrein.

Maar gaandeweg bij het beluisteren van de cd blijkt dat Paap zijns ondanks toch de nodige parels heeft gecreëerd. IJle geluiden, alsof er een vinger over een glasrand draait, worden gecombineerd met percussie die van een Afrikaanse stam geleend lijkt. Over het geheel genomen is Public Energy nr. 1 eerder een huiskamerplaat dan een dansplaat. Maar ondanks de veelal rustige opbouw van de nummers, monden sommige, zoals Pure Energy, uit in een dwingende danstrack.