WTO hekelt EU-boycot van hormoonvlees

ROTTERDAM, 10 MEI. Experts van de wereldhandelsorganisatie WTO veroordelen het Europees importverbod van rundvlees dat met groeihormonen is behandeld. Dit blijkt uit een vertrouwelijk rapport dat eerder deze week naar Amerikaanse en Europese functionarissen is gestuurd.

De Amerikaanse rundvleesindustrie beschouwt de veroordeling als een grote overwinning. In Brussel was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar.

De EU weert sinds het eind van de jaren tachtig het rundvlees uit de Verenigde Staten omdat de kunstmatige groeihormonen die de Amerikanen gebruiken, schadelijk voor de mens zouden zijn. Volgens de VS zijn deze echter identiek aan natuurlijke hormonen en daardoor niet gevaarlijk voor de gezondheid.

De WTO steunt de VS in haar standpunt dat Europa onvoldoende heeft aangetoond dat groeihormonen schadelijk zijn voor de volksgezondheid, aldus enkele top-ambtenaren uit de VS die aanwezig waren bij de besloten uitspraak. Amerikaanse en Europese ambtenaren hebben dertig dagen de tijd om op het interimrapport te reageren. Hierna zal de WTO een definitief oordeel uitspreken.

De Amerikaanse minister van landbouw, Dan Glickman, zei de vermoedelijke inhoud van het voorlopige rapport niet te kunnen bevestigen maar noemde de berichten 'waarschijnlijk waar'. De Amerikaanse minister bestempelde de mogelijke veroordeling als een belangrijke overwinning voor de internationale handel.

Op zakelijk terrein zal dit zal ons duidelijk van pas komen, aldus Glickman. Hij voegde daaraan toe dat nog steeds niet helder is hoe de handelsstromen van het Amerikaanse rundvlees eruit gaan zien. Sinds de EU eind jaren tachtig de invoer stopzette, zouden de VS elk jaar zeker 100 miljoen dollar aan inkomsten zijn misgelopen.

Voor het Europese importverbod werd ingevoerd, negen jaar geleden, was de Amerikaanse export van rundvlees naar Europa goed voor zeker 100 miljoen dollar. Volgens de Amerikaanse branche-organisatie had de export de afgelopen jaren makkelijk uit kunnen groeien tot 250 miljoen dollar.

Bij een definitieve veroordeling van het Europese importverbod zal het moeilijk worden om de overige handelsbelemmeringen te handhaven. Zo kent Japan een importverbod voor verschillende typen appels uit de VS en hanteert de EU een zeer streng invoerbeleid voor pluimvee. Als de Europese boycot daadwerkelijk wordt veroordeeld, zal de EU haar importverbod moeten opheffen. Het enige alternatief is het betalen van een boete, ook wel compensatie genoemd. De Amerikaanse vleesindustrie beschouwt de publikatie als een grote overwinning.