Wall Street en Labour brengen 800-puntengrens dichtbij; Damrak schoksgewijs naar record

ROTTERDAM, 10 MEI. Een verbrokkelde week met sensatie in het midden en een nieuw record voor de graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs, de AEX beursindex. Dinsdag bereikte de index een slotrecord van 781,76 punten en een tussentijds record van zelfs 786,82 punten.

Maandag hadden de Britten vrij, zodat het Damrak het moest doen zonder de impulsen van Europa's financiële centrum, waar de overwinning van Labour-leider Blair wordt vertaald in klinkende munt op de aandelenmarkt.

Donderdag was Amsterdam zelf vrij, en menig handelaar, belegger en financieel analist bleek vrijdag ook maar te hebben meegepikt. “Het is lekker rustig. Buiten is het ook niks en hier kan ik nog het nodige leeswerk inhalen”, zei een grote Nederlandse belegger die wel op kantoor was verschenen.

De stemming was, ondanks het nieuwe beursrecord op dinsdag, voorzichtig. De verbrokkelde kalender hield de omzetten beperkt. “Je merkt toch een hoop huiver in de markt om de koersen verder omhoog te tillen”, zegt een handelaar. “Op 3 april stond de beursindex van Amsterdam op een stand van 700 en zag iedereen het eind van de hausse, en nu gaat het weer in de richting van 800.” Tekenend voor de stemming was het zigzaggen van de koersen op Wall Street, waar de Dow Jones beursindex ook op dinsdag een nieuw record van 7225,22 punten bereikte. De Amsterdamse beursindex sloot gisteren op een niveau van 780,81 punten, ruim 9 punten hoger dan het slot van 771,57 punten eind vorige week.

De lage dollar, die onder andere door angst voor gezamenlijke interventies door de centrale banken van Japan, de VS en Duitsland daalde van bijna 1,95 gulden eind vorige week naar 1,9050 gulden gistermiddag, was geen partij voor het stijgende Wall Street en de tot 5,61 procent gedaalde 10-jaars rente.

Onbetwiste winnaar onder de AEX-fondsen was deze week Elsevier, gevolgd door Ahold en Koninklijke Olie, zonder dat daar nieuws van betekenis tegenover stond. Het was Unilever dat deze week zorgde voor het zwaarst wegende nieuws, met de aankondiging dat het concern zijn vier chemie-activiteiten in één transactie verkoopt aan het Britse Imperial Chemical Industries (ICI). De prijs bedraagt 15,6 miljard gulden, 16 maal de bedrijfswinst van de chemiepoot over 1996, en tweemaal de omzet. Aan de koers af te lezen druipt de synergie van de deal af: zowel verkoper Unilever als koper ICI gingen in koers omhoog na het nieuws. Maar er zijn verschillen. Unilever had al eerder in de week, op dinsdag gepiekt op 384 gulden, en het aandeel bleef achter bij de AEX-index Het aandeel van koper ICI profiteerde intussen veel sterker. Van nog geen 700 pence eind vorige week schoot ICI omhoog naar ruim 760 pence.

ICI had wat de externe omstandigheden betreft, het pond sterling mee, terwijl dat tegen de gulden-koers van Unilever werkte. Op basis van geruchten dat de munt wellicht door de nieuwe Labour-regering op termijn weer wordt ingebracht in het Europese Monetaire Stelsel, daalde het pond van bijna 3,17 gulden op dinsdag naar 3,08 gulden gistermiddag.

De Britse beurs deed het al goed na de overwinning van Labour vorige week in de parlementsverkiezingen. Het besluit van de nieuwe minister van financiën Gordon Brown om de Bank of England voortaan zelf te laten beslissen over de rentepolitiek gaf de Britse obligatiemarkt vleugels. Op dinsdag, de dag waarop de maatregel werd aangekondigd, liep de Britse lange-termijnrente bijna een kwart van zijn achterstand op de Duitse lange-termijnrente in. Britse aandelen stoven daarop omhoog, en vestigden deze week vier achtereenvolgende koersrecords - ondanks het feit dat Browns besluit gepaard ging met een lang verwachte renteverhoging door de Bank of England met een kwart procent.

Ander nieuws kwam van Stad Rotterdam. Dat is 427 miljoen gulden volledig aandeelhouder geworden van de Amersfoortse Verzekeringengroep, waarin Stad al 55 procent had. Beide verzekeraars worden ondergebracht in een holding, ASR, maar houden hun eigen identiteit. Van de nu genoteerde aandelen Stad Rotterdam verandert de naam in ASR. Financieel analist H. Pluigers van Kempen & Co vindt dat Stad Rotterdam een mooie prijs heeft betaald voor de Amersfoortse. Pluigers vermoedt dat het synergetisch effect vooral behaald wordt uit kostenverlaging. “Ze vormen nu een fiscale eenheid met een grote inkoopkracht. Vooral voor de aankoop van informatie technologie levert dat grote voordelen op. Ze kunnen hiervan profiteren zonder dat de positie van hun huidige assurantieprodukten wordt aangetast.” Aan de koers van Stad Rotterdam af te lezen moeten beleggers de voordelen nog zien: aan een slot van 80,90 op maandag voor de aankondiging voegde de verzekeraar gedurende de week 60 cent toe, en bleef daarmee achter bij het beursgemiddelde.