Wilmots bezorgt Schalke zege op Internazionale

ROTTERDAM, 9 MEI. Een doelpunt van Marc Wilmots heeft Schalke 04 woensdag de overwinning bezorgd op Internazionale in de eerste finale van het UEFA-Cuptoernooi. Van ver buiten het strafschopgebied schoot de Belgische aanvaller in de 70ste minuut raak in een wedstrijd die tot dat moment in evenwicht was. Op 21 mei staat in Milaan de returnwedstrijd op het programma.

Internazionale controleerde de wedstrijd in Gelsenkirchen tot de onvermoede uithaal van Wilmots. Schalke kreeg geen enkele uitgespeelde kans en Internazionale leek met 0-0 veilig aan te koersen op de returnwedstrijd voor eigen publiek. Over twee weken keren middenvelder Ince en spits Djorkaeff terug in de ploeg van coach Hodgson. Beiden waren woensdag geschorst.

Het doelpunt van Wilmots was de beloning voor de nimmer aflatende werklust van de thuisclub. Trainer Stevens kent de tekortkomingen van zijn spelers. De Nederlander weet dat slechts een strakke discipline en vooral veel werklust tot resultaat kunnen leiden. Zo werd de finale bereikt, zo ook werd het eerste finaleduel gespeeld, omdat Schalke eenvoudigweg niet anders kan.

Schalke werkte hard, tot groot genoegen van het volgestroomde Park-stadion. “Rennen, rennen”, scandeerde het publiek. Maar met enkel energie en weinig vernuft wist de thuisclub de uitgekookte Italianen geen moment in verlegenheid brengen. Verdedigend bleken de Italianen oppermachtig.

Internazionale liet de aanvalsgolven van Schalke rustig op zich af komen, anticipeerde op Duits balverlies dat bijna als vanzelfsprekend kwam. Afstandsschoten van Anderbrügge en Thon waren tot mislukken gedoemd. Zelfs bij standaardsituaties als hoekschoppen en vrije trappen was Schalke niet bij machte gevaar te stichten. De Kock kwam niet in beeld bij kopduels zoals ook landgenoot Winter als linkermiddenvelder bij Internazionale een onopvallende wedstrijd speelde.

“We moeten kansen creëren, we moeten winnen”, zei Stevens in de rust. De goede wil bleef ook in de tweede helft, al zorgde de regen ervoor dat het spelpeil nauwelijks verbeterde. Met het inbrengen van de licht geblesseerde aanvaller Max voor middenvelder Büskens probeerde de Limburgse trainer in het laatste kwartier van de wedstrijd de druk op te voeren.

Wilmots was tot dat moment volledig geïsoleerd. De Belg was zo blij met de komst van Max dat hij zijn geluk beproefde met een afstandsschot. Hij mocht over de as van het veld oprukken en aanleggen. Tot ieders verbazing belandde de bal met een prachtige curve in de hoek, langs de handen van Pagliuca die de schuld op zijn verdedigers afschoof. Zelf ging de international overigens ook niet vrijuit.

Inter dacht met een minimale krachtsinspanning tot een maximaal resultaat te kunnen komen. Aanvallend speelden de bezoekers weinig tot niets klaar. Zamorano en Ganz beperkten zich tot het storen van Schalke's opbouw. Verdedigers Thon en De Kock hadden weinig problemen om het spitsenduo in bedwang te houden.

Over een kleine twee weken zal de aanvalslust van de Italianen zeker toenemen, beloofde Winter na afloop. “We misten enkele belangrijke jongens. Met Ince, Djorkaeff en ook Angloma kunnen we een ander soort voetbal spelen. Hoewel de uitslag voor ons niet ongustig is, was het spel slecht. Het leidde zelfs tot ergenis. Zelf voelde ik voor de wedstrijd al dat ik niet lekker in m'n vel zat.”

Schalke kan over twaalf dagen beschikken over Nemec en Latal. Beiden waren opgeroepen om met Tsjechië de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Slowakije te spelen, die eveneens voor 21 mei op het programma stond. Maar gisteren besloot de nationale bond van Tsjechië het duel een week te verschuiven.

Na afloop overheerste tevredenheid bij de Duitse ploeg. “We hebben geduld getoond”, zei aanvoerder Thon. “We hebben heel geconcentreerd gespeeld. Voor ons was 0-0 al een mooi resultaat geweest. Maar deze 1-0 is natuurlijk nog veel mooier”, zei matchwinnaar Wilmots.

Ook Stevens sprak van een goede uitgangspositie. “Het is niet zo dat we de beker al in één hand hebben, maar we zijn zeker niet kansloos. We hebben naar onze mogelijkheden gespeeld, tactisch zag het er allemaal goed uit. Het enige dat ik betreur is het uitblijven van het tweede doelpunt.”