Kasparov tam tegen computer

NEW YORK, 9 MEI. Na vier partijen houden de beste mens en de beste computer onder de schakers elkaar in evenwicht. De derde en vierde confrontatie tussen de Russische wereldkampioen Gari Kasparov en de IBM-computer Deep Blue eindigden beide in remise. Met nog twee partijen te spelen in New York is de stand 2-2.

Kasparov begon de tweekamp zaterdag met een overwinning. Een dag later gaf hij de tweede partij op, hetgeen onnodig was volgens experts die de partij na afloop analyseerden. Naar verluidt heeft de 34-jarige Kasparov, door velen gezien als de beste schaker aller tijden, zijn stijl aangepast in de tweestrijd met Deep Blue. Hij heeft de creatieve en aanvallende paden verlaten en stelt zich behoedzaam op.

“Dit is niet de normale Kasparov, die we zien in de toernooien van mens tegen mens”, aldus commentator en schaakmeester Mike Valvo. “In feite geeft hij de computer de gelegenheid het initiatief te nemen. Het is maar de vraag of Kasparov succes zal hebben met deze opstelling.”

Na de nederlaag in de tweede partij ontstond lichte opschudding in New York toen een anonieme schaker via de Internet Chess Club een remisevariant ontdekt had. Deze mogelijkheid tot ontsnapping werd later door de deskundigen bevestigd. Ook de programmeurs van Deep Blue gaven toe dat de machine de situatie niet optimaal geëvalueerd had. Het nieuws bracht Kasparov ertoe om met een glimlach rond te bazuinen dat de machine “een erg menselijke” beslissing had genomen en dat zijn tegenstander “tekenen van intelligentie” had getoond.

In de derde partij wist Kasparov ondanks het voordeel van de witte stukken geen gunstige stand op te bouwen. Na 4,5 uur was de remise een feit. Woensdagavond vertelde de wereldkampioen na een nieuwe deling van het punt dat hij het gevoel had gehad op winst af te stevenen. In het middenspel offerde de Rus een pion. Dat leidde tot een gecompliceerd toren-eindspel. “Ik meende dat het offer correct was. Maar ik moet iets over het hoofd hebben gezien in de tijdnoodfase.” Na ruim vijf uur en 56 zetten berustte Kasparov andermaal in remise. (Reuter)