Delissen stopt met hockey

ROTTERDAM, 9 MEI. Marc Delissen beëindigt zijn hockeycarrière aan het einde van dit seizoen. De 32-jarige centrumspits van landskampioen HGC bracht zijn ploeggenoten en de technische staf gisteren van zijn besluit op de hoogte na afloop van het voorlaatste competitieduel in en tegen Groningen (1-7).

“Ik ben nu nog enorm gemotiveerd om dit seizoen zo goed mogelijk af te ronden, maar of ik het volgend jaar nog op kan brengen, waag ik te betwijfelen. Zowel voor mij als voor de ploeg is dit de beste beslissing.”

Delissen speelde veertien jaar in de hoofdklasse. In het seizoen 1983-'84 maakte hij zijn debuut voor HGC, de club waarmee hij twee keer (1990 en 1996) landskampioen werd. Zijn grootste successen vierde Delissen, in het dagelijks leven advocaat in Den Haag, met het Nederlands elftal. De spelverdeler speelde 261 interlands, werd Europees kampioen in 1987 en leidde de ploeg als aanvoerder naar de wereldtitel (1990) en de gouden medaille bij de Olympische Spelen in Atlanta (1996).

Delissen, de laatste weken door blessures noodgedwongen terug op zijn oude positie als spelverdeler, maakte zijn beslissing bekend aan de vooravond van de play-offs en het Europa-Cuptoernooi voor landskampioenen, dat volgende week in Wassenaar begint. Een bewuste keuze, aldus de geboren Limburger. “Mijn besluit moet los staan van de resultaten die wij de komende weken neerzetten. Emoties mogen geen rol spelen.”

Eén speelronde voor het einde van de reguliere competitie verzekerde Amsterdam zich van de eerste plaats in de hoofdklasse. Op eigen veld won de koploper gisteren met 2-1 van achtervolger Den Bosch, dat van de tweede naar de derde plaats zakte. Spits Marten Eikelboom maakte na rust het winnende doelpunt. Het winnen van de reguliere competitie betekent dat Amsterdam volgend seizoen uitkomt in het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars.