Kinderagenda

Moi, saafi, aadap

'Moi, saafi, aadap', dat wil zoveel zeggen als 'Hallo, hoe gaat het?' in het Gronings (moi), Senegalees (saafi) en Bengaals (aadap). In het Natuurmuseum Groningen zijn tot en met 25 mei werken te zien van kinderen van dertien Groningse basisscholen en van scholen uit Senegal en Bangladesh die meedoen aan het KinderMilieuBand-project, een project voor de hoogste klassen van de basisschool. Kinderen worden hierin op speelse wijze geïnformeerd over het leven in ontwikkelingslanden. Kern van de tentoonstelling is een nagebouwd dorpsschooltje uit Bangladesh. Door middel van verhalen, foto's en tekeningen is te zien dat omgaan met je natuurlijke omgeving voor kinderen uit Nederland vaak iets anders betekent dan voor kinderen uit Senegal en Bangladesh. En zo wordt geprobeerd kinderen meer bewuster met het milieu te laten omgaan. Op 11 mei vertelt de Bengaalse Sumana Burana een verhaal over de kinderen in Bangladesh en leert kinderen hun naam in het Bengaals schrijven.

*Moi, saafi, aadap, Natuurmuseum, Praediniussingel 59, Groningen. T/m 25 mei. Di-vr 10-17u, za-zo 14-17u, 1e Pinksterdag gesloten. Toegang ƒ 4,50, 4-12 jaar ƒ 2,50. Inl 050-3676170

Op eigen wijze

Voor wie nu opgroeit in Nederland is de Tweede Wereldoorlog iets voor de geschiedenislessen, om over te lezen in oorlogsboeken of te zien in spannende films. Leerlingen van een achttal basisscholen uit Apeldoorn en omgeving richtten een tentoonstelling in over de oorlog. Door middel van tekeningen, foto's, collages, video's en gedichten geven zij hun visie. Betekent de oorlog voor hen nog iets meer dan verplicht twee minuten stil zijn op 4 mei? Na reizen naar voormalige concentratiekampen, gesprekken met oud-verzetsmensen en de 'adoptie' van een oorlogsmonument hebben zij het verleden 'op eigen wijze' levend weten te houden.

*Op eigen wijze. Kinderen nu over de oorlog toen. Historisch Museum, Raadhuisplein 8, Apeldoorn. T/m 25 mei, di-za 10-17u, zo 13-17u. Ma en 1e Pinksterdag gesloten. Entree ƒ 2,50, ƒ 1,50. Inl 055-5788429

Het gras is blauw

Tot en met 31 augustus is in het Natuurmuseum Nijmegen de expositie Wauw... het gras is blauw te zien. De tentoonstelling gaat over kleuren in de natuur. Aan de hand van foto's, objecten en doe-het-zelf experimenten wordt duidelijk hoe mensen, planten en dieren kleuren gebruiken: bijvoorbeeld om zich te versieren, te vermommen of te camoufleren. Dat mannelijke vogels, zoals de kemphaan en de wielewaal, vaak de mooiste verentooien hebben om vrouwtjes te lokken, weten de meeste mensen wel. Maar ook in het vermommen zijn de meeste dieren zeer bedreven. Een ongevaarlijke zweefvlieg ziet eruit als wesp en de cocon van een vlinder lijkt op een kledder vogelpoep.

*Wauw... het gras is blauw, Natuurmuseum, Gerard Noodtstraat 121, Nijmegen. T/m 31 aug. Ma-vr 10-17u, zo 13-17u. Inl 024-3230749

Landkoffers

Leerlingen uit het voortgezet onderwijs, die samen een afspiegeling vormen van multicultureel Nederland, hebben zich voor de kunstwerken op de tentoonstelling Landkoffers laten inspireren door het thema migratie en het vermogen om je plek te vinden in een nieuwe samenleving.

*Landkoffers: een herinnering die in mij woont, Artoteek Zuidoost, Bijlmerdreef 119-121, Amsterdam. T/m 17 mei. Do 12-21u, vr 12-17u, za 10-17u. Entree gratis. Inl 020-6911322

Een bos vol geheimen

De zolder van het Baarnse Kasteel Groeneveld is tot het eind van dit jaar in een 'bos vol geheimen' veranderd, waarin kinderen van 4 t/m 6 jaar van alles kunnen ontdekken over de verschillende dieren en planten die in het bos leven. “Gebruik je ogen, je oren en je fantasie. Zo wordt iedere boswandeling een spannend avontuur”, willen de tentoonstellingmakers de kinderen laten zien. De zolder is ingericht als een geheimzinnige plek, waar bosgeluiden te horen zijn (vogels, de wind in de bladeren) en allerlei spelletjes gedaan kunnen worden. Er kunnen zoekplaten bekeken worden, waarop dieren verstopt zijn en de kinderen kunnen zelf op zoek naar kastanjes, beukennootjes en eikeltjes. De kinderen krijgen verkleedkleren aan en kunnen als kleine Groenkapjes en Groenduimpjes op pad.

*Kasteel Groeneveld Baarn, Nat. Centrum voor Bos, Natuur en Landschap, Groeneveld 2, Baarn. T/m 22 dec. Di-vr 10-17u, za-zo 12-17u. De tentoonstelling is behalve individueel na reservering ook in klasverband door groep 1, 2 en 3 van de basisschool te bezoeken. Inl 035-5420446

Archeon

Na veel financiële perikelen gaat archeologisch themapark Archeon in Alphen aan den Rijn op 8 mei toch weer open. Het aanbod blijft voorlopig hetzelfde: o.a. een Romeins badhuis, boerderijen uit de prehistorie en werkplaatsen uit de Middeleeuwen. Wie wil blijven slapen, kan overnachten in een Romeinse boerderij.

*Archeon, Archeonlaan 1, Alphen aan den Rijn. Entree ƒ 20, 65+ en kinderen 4 t/m 12 jr ƒ 17,50. Ma gesloten. Tweede Pinksterdag open. Inl 0172-447744.

Kemphaan en kemphen op de tentoonstelling Wauw... het gras is blauw

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.