Rotterdam keurt vloer van nieuw plein af

ROTTERDAM, 6 MEI. De gemeente Rotterdam heeft de groene kunstharsvloer op het nieuwe Schouwburgplein, voor de megabioscoop, afgekeurd en overweegt nu deze te vervangen. De kosten daarvoor zullen bijna 2 miljoen gulden bedragen.

Rotterdam trekt op korte termijn al 75.000 gulden uit voor het uitvoeren van extra aanpassingen aan het Schouwburgplein, zoals het bijstellen van de lichten en een extra oprit voor invaliden.

De Dienst Gemeentewerken wil de vloer eerst aan een nader onderzoek onderwerpen voor het bedrag wordt uitgegeven. De problemen met de vloer begonnen afgelopen winter. Op de vloer van groen kunsthars (epoxy) bleef door een verzakkende onderlaag water staan, waardoor vuil zich ophoopte en de vloer spekglad werd. Hierdoor zijn al diverse wandelaars ten val gekomen.

Door bevriezing van de plassen zijn er scheuren in de epoxylaag ontstaan. Hoogstwaarschijnlijk wordt de epoxyvloer deze zomer vervangen door een nieuwe.

De randverlichting in de vorm van tl-buizen aan het plein blijkt te fel, terwijl de hydraulische lichtmasten juist te weinig licht produceren. Volgens architect Adriaan Geuze van bureau West 8 is het felle tl-licht een 'kwestie van het plaatsen van een kapje voor de lampen'. Het zwakke licht van de lichtmasten zal komende tijd worden getest door het plaatsen van verschillende soorten lampen.

“Het plein heeft veel vertraging opgelopen door het instorten van de ingang van de ondergrondse parkeergarage en daardoor is het nu nog niet af”, zegt Geuze. “Er is nu al veel kritiek op het plein, zo zou het te saai zijn, maar daar wordt nog aangewerkt.

“Er komt nog een drinkfontein, banken worden nog geplaatst en de 120 'bedriegertjes' worden nog in werking gesteld. Er is hier geen sprake van grove fouten, alleen die inklinkende epoxy-vloer is een enorme tegenvaller.”

De gemeente Rotterdam hoopt het plein, dat al 20 miljoen gulden gekost heeft, in juni af te krijgen. Dan zal het plein ook opgevrolijkt worden met bakken geraniums en palmen.