'Ahold moet roofdiergedrag wijzigen'

AMSTERDAM, 6 MEI. Ahold heeft een alternatief voor zijn roofdiergedrag in de Verenigde Staten, stelt de Amerikaanse transportvakbond de Teamsters over de Nederlandse supermarkt-international. “Wij vragen van Ahold alleen maar dat het bedrijf zich in de Verenigde Staten net zo goed gedraagt als in Nederland”, zei Ron Carver van de Teamsters vanochtend op een persconferentie in Amsterdam. “Ahold is een bedrijf dat weet hoe het beter kan.”

Carver, vertegenwoordiger van het kantoor voor strategische campagnes van de Teamsters, is naar Nederland gekomen voor de aandeelhoudersvergadering van Ahold, vanmiddag in Amsterdam. Samen met de Dienstenbond FNV, SOMO en onder meer mensenrechtenorganisatie Amnesty International en de vredesbeweging Pax Christi heeft de Teamsters een motie ingediend voor de aandeelhoudersvergadering van Ahold. De organisaties vragen Ahold een gedragscode in te voeren over mensenrechten en milieurechten. En om externe toetsing van die code door een raad van alle vakbonden die werknemers van Ahold vertegenwoordigen. Ahold, dat zestig procent van zijn omzet in de Verenigde Staten behaalt, heeft de motie op de agenda gezet bij de rondvraag. Er kan niet over gestemd worden.

“Wij hebben vorig jaar een overeenkomst gesloten met Ahold”, zei Carver. “Daar waren we tevreden over. Maar ik ben er nu weer, omdat Ahold zich niet aan die overeenkomst heeft gehouden.” Hij gaf daarbij een aantal voorbeelden over lokale conflicten tussen Ahold en de Teamsters in met name de staat New York.

Zijn belangrijkste punt van kritiek was dat het management van een dochterbedrijf (ASC) een “gemene”, anti-vakbondscampagne had gevoerd onder het personeel. Daarbij heeft de bedrijfsleiding werknemers geïntimideerd en gedreigd dat ze hun baan zouden verliezen als ze lid zouden worden van de vakbond.

In Nederlande heeft de Teamsters de steun gekregen van de Dienstenbond FNV en SOMO (een onderzoeksbureau naar multinationals). “Over die lokale conflicten in Amerika, laat ik me niet uit”, zei W. Noordman van de Dienstenbond FNV. “Maar een algemene gedragscode is een belangrijk thema voor de internationale vakbeweging. Ahold wil rond het jaar 2000 de grootste supermarkt-onderneming ter wereld zijn. Ze kunnen proberen met zo'n gedragscode voorop te lopen.”

De gedragscode zoals die is opgesteld door de indieners van de motie, verwijst naar algemene, internationale verdragen over arbeidersrechten, mensenrechten en milieuprincipes. “Ahold wil geen Westerse normen opleggen aan de hele wereld”, zei Noordman. “Maar dat vragen wij niet. Wij vragen om internationale normen en waarden die verwijzen naar verdragen van de Verenigde Naties en van de ILO, een overleg van overheden, werkgevers en werknemers.” De organisaties zijn bereid met Ahold samen te werken bij de opstelling van zo'n code.