The Economist

Nu Labour de verkiezingen ook echt heeft gewonnen vraagt The Economist zich af wat er nu werkelijk verwacht mag worden van premier Tony Blair.

Dankzij de eclatante overwinning beschikt hij over grote macht, maar zal Blair deze ook op de juiste wijze weten te gebruiken? Twee grote kwesties staan hem te wachten: de constitutionele hervormingen zoals eigen parlementen voor Schotland en Wales en de hervorming van de welvaartsstaat. Nu moet blijken of Tony Blair de radicale, initiatiefrijke, opinieleidende premier zal zijn, zoals tijdens de verkiezingscampagne steeds is gesuggereerd.

The Economist wijst op de risico's die hem bedreigen. Het gevaar is dat de nieuwe premier net als de Amerikaanse president Clinton na zijn verkiezing in 1993 overkwam, blijkt steken in symbolen. In dat geval komt hij niet veel verder dan een evenwichtiger verdeling tussen mannen en vrouwen in zijn kabinet, het benoemen van een ex-zakenman in de denktank van Downingstreet en een verbod op de vossenjacht.

Het gaat er echter om hoe Blair zal om weten te gaan met zaken als de aanstaande overdracht van Hong Kong en de Europa-politiek van Groot Brittannië. Hier zal Blair moeten bewijzen dat hij een grootse premier kan zijn.