Dasa wil sleutelrol defensie-industrie

MÜNCHEN, 5 MEI. Het Duitse lucht- en ruimtevaartbedrijf Dasa streeft naar een vooraanstaande plaats in de toekomstige Europese defensie-industrie.

Daartoe voert de dochteronderneming van Duitslands grootste industriële concern, Daimler-Benz, momenteel onderhandelingen met de twee Franse concerns Lagarde en Alcatel Alsthom. Beide willen het eveneens Franse electronica- en defensiebedrijf Thomson-CSF overnemen. Thomson-CSF is eigenaar van Holland Signaal in Hengelo.

Dasa mikt op een “gelijkwaardige rol” in de Europese defensie-industrie, zo heeft Dasa dit weekeinde laten weten. Volgens het bedrijf is van een rechtstreekse deelneming in Thomson-CSF geen sprake. Een woordvoerder onderstreepte dat de vragen of en wanneer Dasa zich bij een van de twee Franse kandidaten aansluit nog volledig open staan.

De biedingstermijn op het Franse militaire concern sluit officieel woensdag, maar de regering in Parijs wil tot na de parlementsverkiezingen eind deze en begin volgende maand wachten vóór ze een besluit neemt over de privatisering en de keuze van de nieuwe eigenaar. Eerder wees Parijs een bod van het Britse bedrijf General Electric Company van de hand omdat dat niet in het lands belang zou zijn.

“De overname van Thomson is eenduidige Franse aangelegenheid,” aldus Dasa-bestuursvoorzitter Manfred Bisschof. “Maar de twee stap moet een Europese zijn”, zo liet hij daar onmiddellijk op volgen tegenover het Duitse dagblad Welt am Sontag.

Grote belangstelling bestaat bij Dasa vooral voor een Europese krachtenbundeling op het terrein van de geleide wapens en electronica. Op dit gebied ziet Dasa een grote rol voor zichzelf weggelegd. De onderneming heeft onlangs laten blijken voor haar rakettendivisie de defensietak van het elektro- en elektronicaconcern Siemens te willen overnemen. Siemens is na Daimler de grootste onderneming van Duitsland.

De defensie-industrie in Europa moet grondig herstructureren in antwoord op de concentratie die zich in Amerikaanse branche voltrekt.

In de Verenigde Staten zijn al tal van ondernemingen samenwerkingsverbanden aangegaan, omdat zij sinds het einde van de Koude Oorlog vanuit het Pentagon gestaag minder opdrachten hebben binnengekregen. (DPA)