Vee ex machina

Wat is dat toch, dat vliegtuigen zo vaak een belangrijke rol spelen in broodje-aap-verhalen? Zo heb je die geregeld opduikende historie van die Afrikaan die in een stadspark in Lissabon - of Madrid, of Rome - was aangetroffen.

In geheel bevroren toestand. Ja, zeggen de gelovigen dan, dat was een verstekeling die zich in Luanda - of vul maar in - in de wielkast van het landingsgestel van een verkeersvliegtuig had verstopt. En op tien kilometer hoogte vriest het nogal diep, dus die Angolees verandert in een klomp ijs die er bij de landing in Portugal uitkukelt en een gat in een hoofdstedelijk bloemperk slaat.

Of die van dat lijk in duikerpak, dat op zeker moment in een verbrand bos ergens aan de Rivièra werd gevonden. Welnu, dit betrof een Duitser die daags daarvoor nog nietsvermoedend aan het snorkelen was. Hij kwam net boven, toen een blusvliegtuig de argeloze toerist pardoes opschepte en boven een bosbrand eruit mieterde. Dat is echt een hele hardnekkige: Mulisch laat in De Elementen ook al zoiets gebeuren.

Het jongste verhaal, afkomstig van Reuters, mag er ook zijn. Een Japanse patrouilleboot, aldus het persagentschap, pikte kort geleden ergens in de Japanse Zee drenkelingen van een eveneens Japans vissersschip op. Eenstemmig verklaarden de drenkelingen dat hun boot tot zinken was gebracht door een koe. Het stuk vee was zomaar uit een heldere hemel komen tuimelen en met een reuzeklap door het dek en de bodem geslagen. De bemanning van de patrouilleboot geloofde de vissers - vreemd genoeg - niet en ook de walautoriteiten meenden dat er een luchtje aan de zaak zat. De vissers verdwenen daarop op verdenking van verzekeringsfraude achter de tralies.

Tot de Russische ambassade opheldering verschafte. De piloten van een Russisch vrachtvliegtuig hadden aan de rand van hun vliegbasis het rund aangetroffen en - met enige overredingskracht, zegt Reuters; de details zijn altijd onbetaalbaar - ingeladen. Het was de bedoeling om de koe naar een ander vliegveld te vliegen om haar daar te roosteren.

Hoog in de lucht was het dier echter een stampède begonnen, waarop de bemanning besloot om dan maar de laaddeur open te zetten. Het onhandelbare beest meende een ontsnappingsweg te ontwaren en het begon aan de vrije val die eindigde op de Japanse vissersschuit. Echt waar.