Winst Unilever kan het Damrak niet bekoren

AMSTERDAM, 2 MEI. Op een rustig Damrak konden de hoge koersen van gisteren niet worden vastgehouden. Een lager Wall Street drukte de stemming. Unilever daalde ondanks een winststijging in het eerste kwartaal, terwijl KNP BT voor een hogere winst juist werd beloond.

AMSTERDAM Rond het middaguur stond de AEX op 770,10 punten, een verlies van 2,64 punten (0,36 procent). De omzetten waren laag in afwachting van belangrijke Amerikaanse economische gegevens later op de dag. Dan worden de werkgelegenheidscijfers over april, en de bruto uurlonen bekendgemaakt. Die moeten meer duidelijkheid geven over de vraag of de Amerikaanse economie haar hoge groeitempo volhoudt zonder inflatiegevaar.

De kwartaalcijfers van Unilever, die een winststijging van 11 procent te zien gaven, vielen tegen. “Mooie cijfers, maar er was toch wat meer verwacht”, aldus een handelaar. De koers zakte 5 gulden naar 376,40.

Beter verging het KNP BT, dat een bescheiden winststijging bekendmaakte. Dat resultaat viel beleggers mee, waarop de koers 80 cent aantrok naar 39,20 gulden. Koninklijke Olie had nog steeds te lijden van de gisteren al slecht gevallen cijfers over het eerste kwartaal en moest nog eens 3,20 gulden terug naar 344,30 gulden.

Goed in de markt lag ASM Lithography met een winst van 2,40 gulden op 155.50 gulden. Getronics mocht 1,30 gulden omhoog naar 63 gulden en Randstad 1,70 gulden naar 177,20 gulden. Baan moest echter 1,40 gulden prijsgeven op 104,10 gulden, ABN Amro 1,30 gulden op 135,20 gulden en Nutricia 1,40 gulden op 293,10 gulden.

Mulder Boskoop, fabrikant van onder meer betonmixers, werd 3,50 gulden lager gezet op 45,50 gulden. Het bedrijf kwam met de mededeling dat het verlies vorig jaar lager was geweest, maar een al lang lopende belastingzaak leidt indirect tot een grote voorziening. Automatiseerder Multihouse, in de problemen geraakt door een grote claim, steeg een dubbeltje naar 2,20 gulden. Er gloort enige hoop voor het bedrijf via een constructie waarin Multihouse wordt overgenomen.

De obligatiemarkt lag er, in afwachting van nieuws uit de VS, roerloos bij. Ook de koers van de Amerikaanse dollar veranderde nauwelijks, op 1,9380 gulden. De koers van het pond sterling daalde tot even boven 3,10 gulden.

NEW YORK Winstnemeningen brachten de effectenbeurs van New York gisteren op verlies. Het Dow Jones-gemiddelde, dat eerder deze week 270 punten was gestegen, moest terug met 32,51 punten tot 6976,48 punten.

Kort na de opening schoot het koersgemiddelde met 50 punten omlaag waarmee automatisch de computergestuurde verkoopprogramma's kwamen stil te liggen. De daling zette zich evenwel voort tot de Dow op een gegeven moment op een verlies van 95 punten stond. Op basis van de kracht van de technologiefondsen wist de aandelenmarkt de schade uiteindelijk toch te beperken.

TOKIO Op de effectenbeurs in Tokio gingen de koersen verder omhoog. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen steeg met 239,42 punten (ruim 1,2 procent) tot 19.514,75 punten. Het koersgemiddelde kwam daardoor op het hoogste niveau van dit jaar. De omzet bedroeg 487 miljoen aandelen.