President van Jemen versterkt uit verkiezing

SANA'A, 2 MEI. President Ali Abdallah Saleh is aanzienlijk versterkt te voorschijn gekomen uit de parlementsverkiezingen die zondag in Jemen zijn gehouden. Zijn regerende Algemeen Volkscongres (GPC) beheerst nu bijna tweederde deel van de 301 parlementzetels, aldus de laatste maar nog steeds onvolledige verkiezingsuitslagen. Daarmee boekt de partij van militairen, ambtenaren en traditioneel machtige stammenleiders een winst van ongeveer 80 zetels.

Zijn coalitiepartner, de Al-Islah van uitgaand parlementsvoorzitter Abdallah al-Ahmar, een partij die op moslim-fundamentalisten en op bepaalde stammen is gebaseerd, is blijven steken op ongeveer 50 zetels, tien minder dan in het oude parlement. Volgens waarnemers werd Al Islah, die in de oude regering de ministers van Handel en Bevoorrading, van Elektriciteit en van Gezondheid leverde, door de kiezers geassocieerd met de pijnlijke economische hervormingen. Deze hebben met name de kosten van levensonderhoud doen stijgen.

De secretaris-generaal van het GPC, ex-minister van Buitenlandse Zaken Al-Iryani, heeft deze week bij herhaling verzekerd dat zijn partij ondanks haar grote verkiezingszege niet alleen zal gaan regeren, en er de voorkeur aan geeft “niemand terzijde te schuiven”. “Het is erg moeilijk in Jemen te regeren zonder de stammen, de fundamentalisten en de traditionele stromingen als de handelaren erbij te betrekken”, aldus een buitenlandse diplomaat. Maar Al-Islah zal “niet meer als partner maar als deelnemer” in de regering zitten, voegde een zegsman van het GPC eraan toe.

GPC en Al-Islah vormden in 1993 een coalitie met de Socialistische partij, die in het zuiden van Jemen haar machtsbasis heeft. De laatste is na de burgeroorlog van 1994, waarbij het zuiden zich weer van het noorden probeerde af te scheiden, uit het kabinet gezet. De socialisten, die ruim 50 zetels in het vorige parlement hadden, boycotten de verkiezingen van zondag. (AFP)