Nieuwe attracties in pretparken; Durfslurven, piratennesten en junglerivieren

Het nieuwe seizoen is aangebroken in de speeltuinen, attractieparken en dierentuinen. Sommige hebben alleen hun shows uitgebreid, andere hebben hun aanbod vergroot. Een selectie.

LAND VAN OOIT In het land waar kinderen de baas zijn werd onlangs 'De Durfslurf' geopend voor zeven- tot twaalfjarigen. Een rode plastic buizenconstructie, 400 meter lang in totaal, vormt een 'klim- en kruipattractie' over de balkons en de daken van de al bestaande 'laserburght'. Wie 15 meter hoog klautert kan naar beneden glijden van twee reuzenglijbanen. De Durfslurf voldoet aan de strenge TÜV-keuring (Technische Ueberwachungs Verein), maar bezorgt helaas wel rode billen en het geschuifel door de plastic buis veroorzaakt storende statische elektriciteit. Ook nieuw in het Land van Ooit is 'Kloontjes springparadijs': vijf enorme springkussens voor kleuters. De voorstellingen en riddertoernooien staan dit jaar in het teken van verliefdheid. Het Land van Ooit, Parklaan 40, Drunen. Inl. 0416-377775. Open t/m 14 sept, dag. 10-17u30. Toegang vanaf 3 jr ƒ 19,50, vanaf 12 jr ƒ 23,50.

LINNAEUSHOF In de 'grootste speeltuin van Europa' is in de waterfietsvijver een 'Piratennest' gemaakt. De toren - met verborgen piratenschat - is te bereiken via een 25 meter lang tunnelnet of al even lange 'junglebrug'. Via een praatpaal kan met de wal gecommuniceerd worden. Op het eiland, waar je langs klimnetten, touwladders of een glijbaan kunt komen, groeien palmbomen. Ten slotte ligt aan de oever van de vijver een houten scheepswrak, compleet met kraaiennest, kompas en verrekijker om de eventueel vijandig gezinde waterfietsers goed in het oog te houden. Linnaeushof, Rijksstraatweg 4, Bennebroek. Inl. 023-5847624. Open t/m 28 sept, dag. 10-18u. Toegang vanaf 1 jr ƒ 11

NOORDER DIERENPARKWetenswaardigheden over de rat levert het 'Middeleeuws Stadsriool'. Honderd ratten klauteren rond, maar stinken doet het namaakriool niet. De bezoekers zijn door glazen wanden van de knaagdieren gescheiden. Ook nieuw in het Dierenpark is de uitgebreide expositie 'Plantenrijk' en, in de speeltuin, een twaalf meter hoge holle speelboom. Kinderen die erin omhoogklimmen komen platen tegen van boombewoners, zoals boktorren, bidsprinkhanen en uilen. Noorder Dierenpark Emmen, Hoofdstraat 18, Emmen. Inl. 0591-618800. Open ma t/m zo 9-17u. Toegang t/m 12 jr ƒ 19, vanaf 13 jr ƒ 24.

DOLFINARIUM HARDERWIJK Hoe dolfijnen en andere zeedieren leven in de vrije natuur komt nu óók aan bod in het Dolfinarium. In een aangelegd duinmeer van 7.500 vierkante meter -'De Lagune' - past 15 miljoen liter zeewater. Vanuit een onderwaterrestaurant is te zien hoe de dieren leven. Het bijbehorende informatiecentrum is ingericht als indianendorp. Dolfinarium Harderwijk, Strandboulevard Oost 1, Harderwijk. Inl. 0341-416041. Open t/m 26 okt, dag. 10-18u. Toegang t/m 11 jr. ƒ 25,50, 12 jr e.o. ƒ 28,50.

AVONTURENPARK HELLENDOORN Hellendoorn wil met 'Sungai Kalimantan' een tocht suggereren over een kolkende rivier in Indonesië. Bezoekers tollen een halve kilometer rond in een ronde rubberen boot. Dertig meter van de tocht gaat door een lange, nevelige tunnel (in de stijl van de Balinese 'olifantsgrot'). De ornamenten van deze wildwaterbaan zijn geïnspireerd op architectuur van de gehele Indonesische archipel, zoals Balinese tempeltjes en de Boroboedoer. Het vertrekstation is vanaf eind juni ook bereikbaar met een rolstoellift. Avonturenpark Hellendoorn, Luttenbergerweg 22, Hellendoorn. Inl. 0548-655555. Open t/m 26 okt, dag. 9u30-18u. Toegang vanaf 2 jr ƒ 28,50.

DRIEVLIET Ook het in 1938 geopende Drievliet, van theetuin en buitenplaats uitgegroeid tot pretpark, heeft nu een wildwaterbaan. Op de 'Jungle River' (250 meter lang) worden bezoekers in boomstammen vervoerd langs tropische planten en glijden zij van twee hoge watervallen af. Voor kleine kinderen is nieuw de overdekte 'Ballengrot', om te glijden en te spelen temidden van duizenden gekleurde ballen. Drievliet, Jan Thijssenweg 16, Rijswijk. Inl. 070-39993 05. Open t/m 26 okt, dag. 10-18u. (in sept. en okt. alleen de weekeinden en herfstvakantie). Toegang vanaf 2 jr ƒ 18.

DUINRELL Vanaf medio juni kunnen bezoekers van Duinrell ook anders dan via de glijbanen van het 'Tikibad' naar beneden suizen. De 'vleermuisvoertuigen' van de 'Batflyer' vliegen met een snelheid van 34 kilometer per uur omlaag de duinen in. De twee banen, elk met 17 voertuigen voor twee personen, beginnen op 38 meter hoogte. 'Het hoogste punt van de randstad', meldt de folder van het pretpark trots. Doordat de banen kruisen, halen de wagentjes elkaar om beurten in de bochten in, zodat het effect van een wedstrijd ontstaat. Duinrell, Duinrell 1, Wassenaar. Inl. 070-5155113. Open t/m 26 okt, dag. 10-17u. (Tikibad tot 22u.) Toegang vanaf 3 jr ƒ 26.