Hier & Daar

HET GRAS IS BLAUW

In het Natuurmuseum Nijmegen is t/m 30 aug een tentoonstelling te zien over kleuren in de natuur. Behalve een expositie van kleurrijke foto's biedt de tentoonstelling ook diverse activiteiten voor kinderen, waaronder natuurkundige proefjes met kleuren.

Wauw... het gras is blauw. Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodstraat 121, Nijmegen. T/m 30 aug. Ma-vr 10-17u, zo 13-17u, za gesloten. Inl 024-3230749

LENTEWANDELING

Zondag 4 mei is een 'geografische' wandeltocht georganiseerd door het hart van het Nederlandse rivierengebied, langs de rivier de Linge. De individuele wandeling begint bij station Geldermalsen en heeft als eindpunt station Leerdam. Op verschillende punten langs de route geven geografen toelichting op het landschap. Er zijn een aantal routes uitgezet, tussen de 14 en 28 km.

Geografische wandeling langs de Linge. Vertrekpunt: Sation Geldermalsen. Zo 4 mei. Kosten ƒ 10. Organisatie en inl ThemaTours 030-2730608

FOCUS ON FILM

Het eerste Leidse Museumfestival staat in het teken van film en video. In vijf grote Leidse musea zal met behulp van documentaires en video-installaties een andere kijk worden gepresenteerd op de museale collecties.

Focus on Film. In: Rijksmuseum voor Volkenkunde, Museum Boerhave, Rijksmuseum van Oudheden, Koninklijk Penningkabinet, Stedelijk Museum De Lakenhal, Leiden. T/m 11 mei. Di-vr 10-17u, za-zo 12-17u. Passepartout ƒ 10. Inl 071-5168746

ZANDKASTELEN

Zandsculpturen gebaseerd op o.a. het schaakspel, de Griekse mythologie en het Nederlandse volkslied zijn van 3 mei t/m 1 juni te zien op het strand van Scheveningen. Vanaf za 3 mei beginnen de bouwmeesters met zo'n 650 kruiwagens met zand per sculptuur. Za 10 mei wordt de mooiste sculptuur bekroond.

Schevingen International Sand Sculpture Festival 1997, op het strand van Scheveningen. 3 mei t/m 1 juni.

NATIONALE STOOMTREINDAG

Op Hemelvaartsdag krijgt de treinliefhebber de mogelijkheid het reizen zoals dat aan het begin van de eeuw plaatshad te herbeleven. De meeste museumlijnen in het land laten op Hemelvaartsdag stoom-, diesel- en elektrische trams en treinen rijden. Folder over deze manifestatie bij NS-stations en ANWB-kantoren. Inl ANWB 070 -3147147

ZELFBESPIEGELINGEN

Zelfbespiegelingen is een theatraal project van beeldend kunstenaar Johan Wagenaar waarin hij toeschouwers uitnodigt om te reflecteren op de stad. Het speelt zich af op drie locaties in Den Haag rond het Lange Voorhout: op straat, in een kerk en in het theater. Wandelend van de ene naar de andere locatie maken de toeschouwers een reis door de tijd.

Zelfbespiegelingen. Theater Zeebelt, Willemstraat 7, Den Haag. T/m 23 mei, di-za 12-14u. Entree ƒ 10. Inl 070-3656546

DAUWTRAPPEN

Overal in het land worden op 8 mei dauwtrapactiviteiten georganiseerd. Een selectie:

Nachtwandeling vanaf Landgoed De Wilmershof, Rhodondendronlaan 7, De Lutte (Overijssel). Ontvangst 03u, vertrek 03u30. Bij terugkomst een uitgebreid dauwtrappersontbijt. Prijs ƒ 29,50. Reserveren en inl 0541-513234

Kasteel Groeneveld in Baarn organiseert vanaf 05u30 een wandeling over het landgoed, boswachterij De Vuursche en de Eempolders. Bij terugkomst staat een ontbijtbuffet klaar. Prijs ƒ 15. Reserveren en inl 035-5420446

De Vereniging Natuurmonumenten heeft op Hemelvaart een boottocht georganiseerd op de Nieuwkoopse Plassen. De tocht begint om 06u en duurt ongeveer twee uur. Prijs ƒ 12,50. Reserveringen en inl 0172-408250 (tussen 18-21u)

STADSWANDELINGEN

Amsterdam Walking Tours organiseert elke zaterdag- en zondagochtend een stadswandeling door Amsterdam. De wandeling op zaterdag voert door het oudste winkelgebied van Amsterdam: de Kalverstraat e.o., de zondagse tocht gaat naar de 'rosse buurt'. De wandelingen duren anderhalf tot twee uur.

Amsterdam Walking Tours Stadswandelingen. Vertrekpunt: 't Nieuwe Kafé (naast de Nieuwe Kerk op de Dam). Za 10u, zo 11u. Prijs ƒ 10. Reserveren is niet nodig. Inl 020-6409072

Rijksmuseum van Oudheden: Mystery of the Mummies