Explosie kost 27 Albanezen het leven

TIRANA, 1 MEI. Bij een reeks zware explosies in een ondergronds munitiedepot zijn dinsdagavond in Albanië 27 mensen, onder wie twaalf kinderen, om het leven gekomen.

De ramp deed zich voor in een bergdorpje, Qafe e Shtames, negentig kilometer ten noorden van Tirana. Daar bevindt zich in een stelsel van in een berg uitgegraven gangen een munitiedepot, dat - zoals alle 1.500 militaire installaties, opslagplaatsen en kazernes in Albanië - in januari door het leger is verlaten. Dertig jongeren - geen van de slachtoffers was ouder dan 25 en twaalf van hen waren tussen acht en twaalf jaar oud - waren dinsdagavond in het ondergrondse complex op zoek naar lege hulzen van artilleriegranaten, om die te verkopen. Het buskruit in de hulzen werd op de grond gegooid. Toen iemand een kaars aanstak kwam het tot een explosie en brand. Gisteren werden bij het complex de hele dag explosies uit twee van de vier tunnels gehoord. De brandweer voorkwam dat het vuur oversloeg naar de twee andere tunnels.

Dorpelingen zeiden gisteren dat het munitiedepot sinds januari op verzoek van de overheid is bewaakt door de plaatselijke burgerij. De burgemeester van Qafe e Shtames verloor bij de ramp twee zoons, twee dochters, een schoonzoon en twee neven. De inwoners van het dorp gaven toe dat in het kader van de bewaking werd geplunderd, vooral uit teleurstelling over het feit dat de dorpelingen het tunnelcomplex wel moesten bewaken, maar daar niet voor betaald werden. De verkoop van metaal - zoals het koper van de artilleriehulzen - is een van de weinige economische activiteiten die in Albanië goed geld opleveren. Handelaren uit Macedonië en Montenegro betalen vijf dollar per kilo voor het koper van de hulzen.

De Albanese minister van Defensie, Shaqir Vujaq, bezocht gisteren het dorp. “Telkens als ik naar bed ga ben ik bang dat er de volgende dag iets dergelijks gebeurt”, zei hij. In het district Lezhë vielen vorige week twintig gewonden toen een wapenopslagplaats in de lucht vloog bij een poging van jongeren om explosieven te stelen.

Sinds in Albanië in februari op grote schaal anarchie uitbrak zijn meer dan driehonderd doden gevallen, in de meeste gevallen bij ongelukken met buitgemaakte wapens en explosieven. Door plundering van de militaire opslagplaatsen en kazernes zijn sinds februari naar schatting een half miljoen kalasjnikovs, 200.000 automatische en halfautomatische wapens en 60.000 pistolen in handen van burgers gevallen en het overgrote deel van die wapens is nog steeds niet ingeleverd. De politie en het leger, die na februari zo goed als volledig zijn gedesintegreerd, controleren pas enkele kazernes en andere militaire installaties. (Reuter, AFP)