Ruim vijf ton voor Mesdag op veiling

AMSTERDAM, 30 APRIL. Het schilderij Scheveningen bij ondergaande zon van Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) heeft gisteren bij Christie's 542.004 gulden opgebracht. Dat gebeurde op de halfjaarlijkse veiling van 19de-eeuwse Europese schilderkunst van het Amsterdamse veilinghuis. Na langdurig telefonisch bieden ging het schilderij naar een Nederlandse particulier.

De geschatte opbrengst was anderhalf tot twee ton.

Een pastel van koningin Wilhelmina, getiteld Beukenlaantje, Het Loo 1920, ging voor 6919 gulden naar een verzamelaar die in 1992 al De berghut in Noorwegen van Wilhelmina kocht. Het pastel was ingebracht door een familielid van de kamerheer aan wie koningin Wilhelmina het doek indertijd schonk.

In totaal werd op de veiling bij Christie's voor ruim vijf miljoen gulden omgezet. De belangstelling van de kopers ging vooral uit naar doeken van schilders uit de Haagse School, waaronder Bernardus Johannes Blommers' Bergje maken, dat bijna twee ton opbracht.