Klaus Bachler nieuwe directeur van Burgtheater

WENEN, 30 APRIL. Klaus Bachler, de huidige chef van de Weense Volksoper, volgt in 1999 Claus Peymann op als directeur van het Burgtheater in Wenen. De Oostenrijkse bondskanselier en tevens minister van kunst en cultuur, Viktor Klima, heeft dat gisteren bekend gemaakt.

Peymanns contract loopt nog twee jaar, daarna vertrekt hij naar het Berliner Ensemble in Berlijn. Dat de opvolgingskwestie zo vroeg is geregeld heeft een politieke reden. Peymann is in Oostenrijk omstreden maar werd in het verleden door de toenmalige kanselier Vranitzky en kunstminister Scholten gesteund. Toen Vranitzky en Scholten in januari aftraden wilde Peymann weten wat hij van de nieuwe man, Viktor Klima, te verwachten had en stelde de verlenging van zijn contract ter discussie. Klima reageerde aarzelend en Peymann hield de eer aan zichzelf.

Kanselier Klima heeft het 'Burgtheaterdirektor suchen', volgens de schrijver Thomas Bernhard het lievelingsspel van de Weners, kort gehouden. Door zijn zakelijke aanpak verliep de zoektocht weinig spectaculair. Uiteindelijk bleven twee kandidaten over: Frank Baumbauer, de intendant van het Hamburger Schauspielhaus en Klaus Bachler. Baumbauer gaat door voor vernieuwend en experimenteel, Bachler wordt als meer behoudend beschouwd. Kwalitatief doen ze niet voor elkaar onder en het is daarom jammer voor Bachler dat diegenen die voor zijn benoeming pleitten - de conservatieve volkspartij en de boulevardbladen - in de slotfase van de procedure nationalistische argumenten erbij sleepten.

Het begon met tirades in de beruchte Kronen-Zeitung dat Oostenrijkers altijd benadeeld worden als het om prestigieuze banen gaat. Vervolgens liet ook Franz Morak, cultuur-referent van de conservatieven en acteur bij het Burgtheater, weten dat Bachler beter aan de Oostenrijkse verwachtingen zou kunnen voldoen dan Baumbauer. “Niet weer een Duitser,” zei hij tegen de Salzburger Nachrichten. Voor de liberale Standard was dat aanleiding Bachlers benoeming vandaag aan te kondigen onder de kop 'Het voordeel een Oostenrijker te zijn'.

In Wenen twijfelt niemand eraan dat de consensus-man Klima, een sociaal-democraat, de coalitionaire vrede niet op het spel wilde zetten en dat daarom de wens van de conservatieven de doorslag heeft gegeven. Door er aan toe te voegen dat een Oostenrijks paspoort geen nadeel mag zijn nam Klima bovendien nog de argumenten van de boulevard-bladen over. Kunstenaars zien daarmee bange vermoedens bevestigd: de sociaal-democraten beschermen de kunst niet meer tegen de conservatieve aanvallen.

De in 1951 in Judenburg (Steiermark) geboren Klaus Bachler was eerst acteur en werd in 1987 directeur van de Staatlichen Schauspielbühnen in Berlijn. In 1991 werd hij chef van de Wiener Festwochen en in 1996 directeur van de Volksoper. De door hem ingevoerde veranderingen bij de Volksoper zijn tot nu toe alom geprezen. De succesvolle en zeer populaire Bachler gaat zware tijden tegemoet. Thomas Bernhard schreef in zijn roman Holzfällen dat een kandidaat voor het Burgtheater altijd eerst de hemel in wordt geprezen om meteen na ondertekening van het contract afgemaakt te worden. Bachlers contract loopt van 1999 tot 2005.