Films over psychiatrie

Informatie en reservering: tel. 070-3601838.

AMSTERDAM, 30 APRIL. De hele maand mei vertoont cultureel centrum Paard in Den Haag op donderdag, vrijdag en zaterdag speelfilms en documentaires met psychiatrische onderwerpen. De meeste van de elf geselecteerde films spelen zich af in ziekenhuizen, inrichtingen en andere behandelcentra, zoals Frederick Wisemans fameuze Titicut Follies (1967, do 1 mei), He Yi's Chinese speelfilm Red Beads (1993, do 8 en vr 9 mei) en Sam Fullers klassieker Shock Corridor (1963, do 29 mei). In andere films wordt juist de afwezigheid van therapie gedramatiseerd. Een interessante, contrasterende 'double bill' bestaat op vr 2 mei uit de Amerikaanse documentaires Asylum (S. Mondale, 1988) en In the Absence of Angels (B. Haber, 1985), respectievelijk over de geschiedenis van de psychiatrische inrichtingen en over de op straat zwervende patiënten, voor wie daar tegenwoordig geen plaats meer is.