Eerste titel van China op WK tafeltennis

MANCHESTER, 30 APRIL. De Chinese vrouwenploeg heeft gisteren bij het wereldkampioenschap tafeltennis voor de twaalfde keer de wereldtitel veroverd. De speelsters verloren op het WK in Manchester in Engeland slechts één game, in de voorronde tegen Japan. In de finale kende de Chinese ploeg gisteren geen mededogen met Noord-Korea: 3-0.

De superioriteit van China, dat op het vorige WK alle zeven titels veroverde, (twee landentitels, twee individueel, drie keer dubbelspel), was wederom overweldigend. Li Furong, de chef d'equipe van China, wees gisteren zijn Europese collega's terecht: “De Europese ploegen trainen te weinig en zijn niet in staat hun technisch niveau op te vijzelen.”

De Nederlandse mannenploeg eindigde op de zestiende plaats. In de laatste landenwedstrijd werd met 3-0 verloren van Joegoslavië. Coach Paul Haldan deed gisteravond, net als eerder op de dag tegen Engeland (3-2 nederlaag), geen beroep op de vermoeide Danny Heister en Trinko Keen. Van hen wordt nog wat verwacht in het individuele toernooi, dat morgen begint. Jörg de Cock en Jonah Kahn verloren in twee games, Chen Sung hield het een game langer vol. De deelname van Kahn, die zijn WK-debuut maakte, was een grote verrassing. De 25-jarige speler reisde als toeschouwer naar de wereldkampioenschappen. Gisteren werd hij tot zijn eigen verbazing door bondscoach Haldan van de tribunes geplukt. Kahn: “Misschien schaamt de bond zich er wel een beetje voor. Maar ik ben er blij mee. Als je vooruit wilt, moet je elke kans aangrijpen.”

De Nederlandse vrouwen eindigden als 24ste. In de strijd om de 23ste plaats bleken Suzan Derkx, Melisa Muller en Gerdie Keen niet opgewassen tegen België: 3-1. Bondscoach Peter Engel toonde zich na afloop teleurgesteld. “Ik ben somber gestemd over de toekomst. We zullen heel hard met de jeugd, met twaalf- en dertien-jarigen aan de slag moeten. We moeten niet in eenlingen investeren, maar in de breedte. Internationaal zullen we met de vrouwenploeg de komende vijf jaar een stap terug moeten doen.” (ANP)