Nieuwe onlusten in Xinjiang

PEKING, 29 APRIL. Bij nieuwe onlusten in de hoofdstad Yining van de westelijke Chinese provincie Xinjiang zijn afgelopen donderdag twee Oeigoeren om het leven gekomen en vijf gewond. De slachtoffers vielen toen de oproerpolitie het vuur opende op een menigte islamitische separatisten die gevangenen wilden bevrijden.

Een zegsman van de Chinese regering heeft dat vanochtend verklaard in Peking. Het incident had plaats na afloop van een proces, waarbij zeven onafhankelijkheidsstrijders ter dood werden veroordeeld en nog eens 27 mensen langdurige gevangenisstraffen kregen opgelegd wegens hun rol bij eerdere onlusten begin februari. Toen de veroordeelden per auto werden weggevoerd, doorbrak een groep demonstranten het politiekordon. Volgens de regeringswoordvoerder heeft de politie eerst ter waarschuwing in de lucht geschoten en was ze vervolgens “genoodzaakt” op de aanvallers te vuren.

Xinjiang is een overwegend door Oeigoeren - Turkssprekende moslims - bevolkte regio, waar de afgelopen jaren regelmatig onlusten hebben plaatsgehad. Veel Oeigoeren voelen zich beperkt in hun religieuze vrijheid en strijden voor een onafhankelijke staat. De Oeigoeren verwijten de centrale regering in Peking een actief migratiebeleid dat de 'verchinezing' van Xinjiang tot doel heeft. In totaal bestaat 38 procent van de bevolking uit Han-Chinezen. Veertig jaar geleden was dat 15 procent. (AFP)