DSM optimistisch na winststijging

AMSTERDAM, 29 APRIL. Het chemieconcern DSM heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 223 miljoen gulden. Dat is 9 procent hoger dan de winst van 205 miljoen gulden die het concern boekte over dezelfde periode vorig jaar.

Dit heeft DSM vanmorgen bekend gemaakt. De winst was hoger dan de verwachtingen van gemiddeld 217 miljoen gulden op de beurs. De koers van DSM steeg vanmorgen in reactie op de meevallende winst met 2,5 procent tot 194,70 gulden rond het middaguur. Als een buitengewone last van tien miljoen gulden in het eerste kwartaal van vorig jaar buiten beschouwing wordt gelaten, nam de winst van DSM toe met 4 procent. De netto-omzet van DSM steeg sneller dan de nettowinst, en nam met 15 procent toe tot 2,99 miljard gulden.

Van die toename is 5 procent afkomstig van hogere afzetprijzen, een ontwikkeling die in de tweede helft van vorig jaar op gang kwam en in het eerste kwartaal doorzette. Zeven procent van de omzetstijging komt van een toename van de volumes die DSM heeft afgezet, en 3 procent van de omzetstijging in guldens is geboekt door voor DSM gunstige ontwikkelingen op de valutamarkt.

De winst per aandeel van DSM steeg van 5,88 gulden naar 7,36 gulden. Deze forse stijging is het gevolg van het feit dat DSM vorig jaar 20 procent van zijn gewone aandelen omzette in cumulatief preferente aandelen. Sindsdien wordt de winst over minder gewone aandelen verdeeld, en komt per aandeel hoger uit. Gecorrigeerd voor dit effect bedroeg de winst per aandeel over het eerste kwartaal van vorig jaar 7,03 gulden.

DSM verklaarde vanmorgen de verbeterde resultaten uit een gunstige prijsontwikkeling en betere economische omstandigheden. De Amerikaanse economie groeide in het eerste kwartaal sneller dan verwacht, de Europese groei trok aan en het groeitempo in Azië bleef hoog. Het concern verwacht dat in deze omstandigheden in de komende maanden geen verandering komt, en rekent er daarom op dat de resultaten over het eerste helft van 1997 hoger zullen uitkomen dan de eerste helft van 1996. Voor uitspraken over geheel 1997 vindt DSM het te vroeg.