Bouterse wordt adviseur van staat

PARAMARIBO, 29 APRIL. De voormalig bevelhebber van de Surinaamse strijdkrachten Desi Bouterse is gisteren door president Wijdenbosch benoemd tot 'adviseur van staat'. De benoeming gaat in op 1 mei. Hierdoor zal het moeilijker worden Bouterse in Nederland te vervolgen voor drugshandel.

De adviseur van staat, een functie die tot dusverre niet bestond, moet de regering op politiek-bestuurlijk en maatschappelijk gebied ondersteunen en gevraagd en ongevraagd adviseren. Bouterse is de afgelopen maanden al verscheidene keren als adviseur of afgezant van de president opgetreden. Hij ging naar Brazilië en China als afgezant om bezoeken van Wijdenbosch voor te bereiden. Ook in Suriname zelf was hij troubleshooter. Zondag nog was hij in Wageningen (ten westen van Paramaribo) met een speciale commissie om het verloederde en verlieslatende rijstbedrijf te saneren.

Bouterse kreeg in zijn nieuwe, bij staatsbesluit ingestelde functie geen beperkingen mee van de president. Het staatsbesluit zegt onder meer dat personen die voor deze functie in aanmerking komen zich in politiek-bestuurlijk opzicht op uitzonderlijke wijze verdienstelijk moeten hebben gemaakt. De president verklaarde dat de adviseur van staat door de president benoemd en ontslagen wordt.

Wijdenbosch haalde aan dat onder Bouterses leiding een nieuwe dimensie werd toegevoegd aan de emancipatiestrijd in Suriname. Ook heeft hij grote invloed gehad op de visie en de identiteit van het Surinaamse volk. Volgens de president heeft Bouterse succesvol leiding gegeven aan het democratiseringsproces. “Hij is geen volmaakt persoon, maar maatschappelijk wel compleet. Hij is als mens zelfverzekerd, coöperatief en overgevoelig voor de medemens en hij heeft de potentie kennis om te zetten in actie”, aldus Wijdenbosch.

Met deze benoeming lijkt Bouterse verder uit de eventuele greep van de Nederlandse justitie verwijderd te worden. Officieus was hij reeds schaduwpresident. Nu heeft de NDP-leider een officiële functie die het moeilijker zal maken om hem in Nederland te vervolgen. Procureur-generaal Docters van Leeuwen kondigde zondag aan dat Bouterse in Nederland zal worden vervolgd voor drugshandel.

Minister Pronk (Ontwikkelingssamenwerking) vindt niet dat Nederland diplomatieke of andere stappen moet nemen tegen Suriname naar aanleiding van de benoeming van Bouterse. “De bevestiging van wat hij eigenlijk al is, lijkt mij voor belangrijke Nederlandse stappen toch net niet zwaar genoeg”, aldus Pronk.