Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Plasseks zorgt voor record in bezoek Museum

GRONINGEN, 28 APRIL. De tentoonstelling van de Amerikaanse fotograaf Andres Serrano breekt alle bezoekersrecords van het Groninger Museum. De expositie A History of Andres Serrano/A History of Sex heeft tot nu toe 65.000 belangstellenden getrokken.

Museumwoordvoerder M. Bakker schat dat de fototentoonstelling uiteindelijk circa 85.000 bezoekers zal trekken. Dit is meer dan in de weken na de opening van het markante museumgebouw van de Italiaanse architect Alessandro Mendini, eind 1994.

De overweldigende belangstelling heeft volgens Bakker alles te maken met de rel over het plasseksaffiche van Serrano. Als aankondiging wilde het museum een affiche verspreiden met een foto van een vrouw die een man in de mond plast.

Onder aanvoering van het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) spanden geschokte tegenstanders een kort geding tegen het museum aan. Na een dreigement van justitie om tot vervolging over gaan wegens schending van de eerbaarheid, zag museumdirecteur R. van der Lugt op het laatste moment van verspreiding van de posters af.

Naar aanleiding van het record heeft het Groninger Museum museum besloten Serrano nog eenmaal naar Nederland te halen. Op 3, 4 en 5 mei geeft de fotograaf een lezing in het museum. De tentoonstelling is nog tot en met maandag 19 mei te zien. (ANP)