CDA'ers mogen op jacht naar regiostem

DEN HAAG, 28 APRIL. Kamerleden van het CDA die van het partijbestuur uit het parlement moeten omdat ze daar te lang zitten, krijgen een tweede kans. Het partijbestuur van het CDA heeft de regels zo aangepast dat de betrokkenen gemakkelijker via voorkeursacties van regionale afdelingen hoger op de kieslijst kunnen komen.

Dit maakte partijvoorzitter Helgers afgelopen zaterdag bekend tijdens een CDA-bijeenkomst in Tilburg. Nu het partijbestuur de regels op dit gebied heeft versoepeld is de kans groot dat het Kamerlid Van der Linden toch terug kan keren in het parlement. De oud-staatssecretaris heeft veel steun in Brabant en Limburg. Andere oudgedienden die op de nominatie staan om te vertrekken zoals Mateman en Lansink, kunnen op minder steun rekenen. Het bestuur van de Gelderse Kamerkring steunt hun kandidatuur niet. Met de versoepeling wil het bestuur het verwijt ontlopen dat de kandidaatstellingsprocedure te centralistisch zou verlopen. Mede daarom wil het bestuur afdelingen de mogelijkheid bieden om voor de plaatsen 51 tot en met 68 op de lijst zelf kandidaten naar voren te schuiven.

Senator P. Steenkamp, oprichter van het CDA, trok zaterdag in Tilburg fel van leer tegen de critici van Helgers. “Het is volstrekt onjuist om Helgers aan te vallen”, zei Steenkamp. “Hij zou dit nooit kunnen zonder dat het partijbestuur unaniem achter hem staat.” Hij doelde hiermee op de regionale partijbaronnen die volgens hem de vernieuwingsoperatie van Helgers steunen. Hernieuwde verdeeldheid is funest voor het CDA, aldus de senator. “Daar zijn we in 1994 kapot aan gegaan. En nu beginnen ze weer te melken en te zeuren. De geschiedenis bestraft je.”

De tirade van Steenkamp weerhield scheidend burgemeester van Tilburg, G. Brokx, er niet van een dag later van leer te trekken tegen Helgers. Voor Radio 1 zei hij dat Helgers geen vertrouwen geniet in Brabant en Limburg, en hij de vernieuwingsoperatie van de fractie veel te rigoreus aanpakt door oudgedienden van de lijst te verwijderen. Brokx vindt dat Helgers volgend jaar geen tweede termijn moet krijgen als CDA-voorzitter.