Bond vreest 'ongewenste rariteiten' in krijgsmacht

ROTTERDAM, 28 APRIL. Defensie verwaarloost de opleiding van het militair personeel en roept daarmee de toenemende problemen met normen en waarden binnen zijn eigen apparaat over zich af. Onderneemt Defensie niets, dan dreigen eerlijkheid, integriteit en openheid binnen de krijgsmacht “ongewenste rariteiten” te worden.

Dat heeft de voorzitter van de militaire vakbond AFMP, B. Snoep, vanmiddag gezegd in zijn jaarrede. Snoep leverde vanmiddag forse kritiek op de “schaamteloze bezuinigingen” die Defensie heeft doorgevoerd op opleidingen. Hij houdt de politiek medeverantwoordelijk.

Volgens de AFMP-voorzitter leert Defensie het militaire personeel veel te weinig over “minderhedenbeleid”, tolerantie en discriminatie. De militairen wordt ook onvoldoende bijgebracht “dat drugs en alcohol niet passen in een krijgsmacht”, aldus Snoep.

Defensie zegde onlangs 24 militairen ontzag aan wegens drugsgebruik en -handel. De marechaussee onderzoekt op dit moment het vermeende gebruik van verdovende middelen door Nederlandse militairen op de legerbasis Seedorf in Duitsland.