Baker 'niet zonder hoop' over Sahara

SMARA, 28 APRIL. De nieuwe Speciale afgezant van de VN voor de Westelijke Sahara, James Baker, heeft een rondreis door het gebied “niet zonder hoop” afgesloten. De vroegere Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zei dat na een ontmoeting met leiders van het Saharaanse onafhankelijkheidsfront Polisario in het vluchtelingenkamp Smara in het zuidwesten van Algerije.

Als gebaar van goede wil liet Polisario 85 van de in totaal 2.000 Marokkaanse krijgsgevangenen vrij die het heeft gemaakt in de bijna 16 jaar oorlog tegen Marokko vóór het staakt-het-vuren van 1991. Marokko annexeerde de Westelijke Sahara nadat Spanje zich eruit had teruggetrokken. Volgens een VN-vredesplan uit 1991 moet de bevolking per referendum uitmaken of zij bij Marokko wil blijven dan wel onafhankelijkheid prefereert. Baker moet uitvinden of zo'n referendum nog tot de mogelijkheden behoort. (Reuter, AFP)