Roy Makaay onderstreept zijn ambities

ARNHEM, 26 APRIL. Spitsen als Roy Makaay zijn schaars in het Nederlandse voetbal. Schotvaardiger en doeltreffender aanvallers als deze 22-jarige jongen uit Gelderland zijn bijna niet te vinden.

Daarnaast onderscheidt hij zich met zijn soepele tred van menig andere spits in het land van kaas en boter. Vitesse en zijn aanhang zijn daarom ook zeer gelukkig met zijn aanwezigheid. Maar zoals het gaat met talentvolle spelers uit de provincie vertrekt ook hij naar een club uit de grote stad. De kans dat Makaay binnenkort voor Ajax of voor een andere club met grotere mogelijkheden dan Vitesse speelt, neemt elke dag toe.

Gisteren toonde Makaay in de thuiswedstrijd van Vitesse tegen FC Twente weer aan waarom hij wordt begeerd èn waarom hij deze week aan het bestuur van de Arnhemse club te kennen gaf zijn contract dat tot medio 1998 duurt, niet te willen uitdienen. De spits scoorde driemaal en had daarmee een leeuwenaandeel in de 4-2 overwinning die Vitesse op Twente behaalde. Vooral zijn openingsdoelpunt was van hoog niveau. Hij schoot de bal uit een pass van Arco Jochemsen zo plotseling en trefzeker op het doel, dat Twente-doelman Sander Boschker geen kans kreeg.

Vorig jaar stond Makaay al in de belangstelling van Ajax. Maar toen liet hij uiteindelijk weten geen zin in een avontuur in Amsterdam te hebben mede omdat hij door de aanwezigheid van Patrick Kluivert een plaats op reservebank vreesde. Vitesse-bestuurders lieten gisteravond doorschemeren dat Makaay nu weer door Ajax is benaderd. Maar niet alleen door de Amsterdamse club. Er zijn meer kandidaten die bereid zijn een grote afkoopsom voor Makaay te betalen. Duidelijk is dat de spits niet langer wil wachten met een overstap naar een topclub. Gisteren onderstreepte hij zijn ambities door drie keer te scoren en zijn seizoentotaal op zeventien treffers te brengen.

Op het sfeervolle Nieuw Monnikenhuize viel veel te genieten. Het was niet alleen de wedstrijd van Makaay, maar veel meer nog van fraaie aanvallen, veel doelpunten en veel kansen. Het was, zoals de Duitse trainer van Twente Hans Meyer moedig in het Nederlands zei, voor de neutrale toeschouwer een mooie wedstrijd. Maar trainers zijn niet neutraal, voegde hij eraan toe. Daarom uitte hij ook enige kritiek op zijn ploeg. Ze had te veel kansen weggegeven en te weinig kansen benut. Met 8-6 winnen zou een mooi resultaat zijn geweest, meende Meyer. Maar Twente verloor voor de derde maal op rij en dreigt de derde plaats te verliezen.

Twente toonde zich de beste ploeg. Technisch en tactisch was het beter, het was agressiever en combineerde beter. Maar Vitesse was effectiever en scoorde zoals een snelle counterploeg betaamt. Na de fraaie treffer van Makaay trof de topschutter nog de vuurvaste vuisten van doelman Boschker en schoot Jochemsen over het doel. Gaandeweg de wedstrijd liet Twente toch zien over meer kwaliteiten te beschikken. Het doelpunt van de sterk spelende en snelle Rus Joeri Petrov, die na een fraaie maar niet afdoende redding van doelman Sander Westerveld de bal in het doel tikte, was een logische ontwikkeling. Hoe gevaarlijk Vitesse kon zijn met counters bleek bij een aanval waaruit de Griek Nikos Machlas net als Makaay de vuisten van Boschker beproefde.

Arnold Bruggink, die volgens Meyer een vormcrisis beleeft, mocht in de tweede helft de grieperige Rob McKinnon vervangen en werd een van de drijvende krachten van Twente. Na een verschrikkelijk hard schot van Paul Bosvelt dat doelman Westerveld niet afdoende kon controleren, trof Bruggink de paal. John Bosman, die volgende week zijn rentree in het Nederlands elftal hoopt te maken, schoot over het doel, maar was verder onzichtbaar, mede door het verweer van Vitesse-verdediger Ferdy Vierklau. Vitesse mocht op de rand van het strafschopgebied een vrije trap nemen. Willem Korsten, ook zo'n talent uit Gelderland, kogelde de bal vervolgens onbedaarlijk hard door de Twente-muur in het doel, 2-1.

Enigszins tegen de verhouding in liep Vitesse uit naar 3-1. Machlas werd ondersteboven gelopen door Bosvelt, waarna Makaay de strafschop achteloos benutte. Bosvelt, weer zo'n talent uit Gelderland, rondde vervolgens een door hem zelf opgezette aanval in samenwerking met Bruggink af met een ziedende en doeltreffende schuiver: 3-2. Makaay stuitte na een fraaie solo nog op doelman Westeveld, maar Twente vocht fel terug. Bosman zag een inzet door Edward Sturink van de doellijn gehaald en Bertil Ter Avest trof nog een keer de paal. Pas zes minuten voor het einde gaf Twente zich gewonnen. Een wonderschone counter eindigde bij Makaay die vakkundig de bal langs keeper Bosch- ker schoof en daarmee voor 4-2 zorgde. Zo'n speler als Makaay hoort bij Vitesse. Daar waar hij groot is geworden. Het Gelredome wacht op spelers als Makaay.