Lichte verbetering netto winst van Akzo

ROTTERDAM, 26 APRIL. Chemie- en farmacieconcern Akzo Nobel boekte in de eerste drie maanden van 1997 een netto winst van 340 miljoen gulden. Dat is een lichte verbetering ten opzichte van dezelfde periode in 1996, toen de netto winst uitkwam op 332 miljoen. De omzet steeg met 3 procent tot ruim 5,8 miljard.

Het bedrijfsresultaat van het Nederlandse-Zweedse concern steeg met 7 procent tot 528 miljoen. De marges verbeterden ook. Als percentage van de omzet kwam het bedrijfsresultaat uit op 9 procent, tegenover 8,8 procent in het eerste kwartaal van 1996.

Akzo Nobel trok in het eerste kwartaal minder geld uit voor investeringen. Na het gereedkomen van een aantal grote projecten bij de chemiedivisie daalden de uitgaven voor materiële vaste activa met 65 miljoen tot 310 miljoen gulden.

De stijging van de dollar en het pond ten opzichte van de gulden zorgden voor gunstiger omrekenkoersen.

Zonder dit valuta-effect zou de omzet 5 procent lager zijn uitgekomen. Het afzetvolume steeg met 1 procent. Acquisities en deconsolidaties zorgden per saldo voor een negatieve invloed op de omzet van 1 procent. Lagere verkoopprijzen leidden tot een daling van 2 procent.

De divisie Chemie zag het bedrijfsresultaat met 20 miljoen stijgen tot 204 miljoen. De divisie Vezels heeft te lijden onder sterke prijsdruk en zag de bedrijfswinst dalen van 45 miljoen tot 18 miljoen. Pharma boekte een 15 miljoen hogere bedrijfswinst op 198 miljoen. Dit was vooral te danken aan Intervet en Diosynth. Coatings klom van 81 miljoen tot 108 miljoen, een gevolg van toegenomen afzet en herstel van marges.

Bij Akzo Nobel werken 70.500 mensen.