Irak vervoert pelgrims per helikopter

BAGDAD, 26 APRIL. Irak is begonnen met het terugvliegen van moslim-pelgrims vanaf de de grens met Saoedi-Arabië naar de noordelijke en zuidelijke provincies in het westen. Daarmee negeren de Iraakse autoriteiten de No-fly zone die door de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk na de Golfoorlog werd ingesteld.

Eerder deze week zond Irak helikopters naar de Saoedische grens om de Irakezen op de terugweg van hun pelgrimstocht naar Mekka op te halen. Irak heeft de No-fly zone, niet uitgeroepen door de Verenigde Naties maar door de westerse geallieerden, nooit erkend en noemde het ophalen van de pelgrims “een natuurlijk recht”.

Het Iraakse persbureau INA meldde dat het terugvliegen van de zieke en vermoeide pelgrims verschillende dagen in beslag zou nemen. Washington heeft inmiddels laten weten de helikopters niet te zullen hinderen. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie beschuldigde Irak ervan “zich te verstoppen achter religie (-) voor politieke doeleinden. Hij waarschuwde Irak niet van de gelegenheid gebruik te maken om troepen te verplaatsen naar het zuiden van het land. (Reuter)