'Gouden doelpunt' bij play-offs hockey

ROTTERDAM, 26 APRIL. De play-offs van de nationale hockeycompetitie kennen dit seizoen een nieuwe opzet. Niet het doelpuntensaldo, maar het aantal gewonnen wedstrijden geeft de doorslag in de best-of-three-reeks. Zondag beginnen de vier clubs uit de vrouwenhoofdklasse aan de halve finales van strijd om de landstitel. Op zaterdag 24 mei maken de mannen een begin met het verlengstuk van de reguliere competitie.

De finale en de halve finales gaan zowel bij de mannen als bij de vrouwen over maximaal drie duels. De ploeg die twee wedstrijden wint, plaatst zich voor de eindstrijd of mag zich landskampioen noemen. Elke wedstrijd moet een winnaar opleveren. Als de stand na zeventig minuten gelijk is, volgt na een pauze van vijf minuten een verlenging van twee keer 7,5 minuten. Daarbij geldt de 'gouden doelpunt'-regel: in de verlenging is het eerste doelpunt beslissend. Mocht in de verlenging niet worden gescoord, dan moeten strafballen de beslissing brengen.

De nieuwe opzet van de play-offs sluit aan op de wens van veel clubs uit de hoofdklasse en beide bondscoaches, Roelant Oltmans (mannen) en Tom van 't Hek (vrouwen). Méér topwedstrijden binnen korte tijd en factoren als 'toeval' of 'vorm van de dag' zijn geminimaliseerd.

Bij de vrouwen speelt titelverdediger HGC morgen tegen Kampong, de verliezend finalist van het afgelopen seizoen. In de andere halve finale treft Laren, de nummer vier van de zondag afgesloten reguliere competitie, op eigen veld Amsterdam. Zaterdag over een week staan de returnduels op het programma, een dag later volgt eventueel een derde en beslissende wedstrijd op het veld van de ploeg (Amsterdam en Kampong) die in de reguliere competitie het hoogst eindigde.

Amsterdam verloor zondag op de 22ste en laatste speeldag met 1-0 van naaste belager Kampong, maar dankzij een beter doelsaldo eindigde het elftal van coach Benninga alsnog op de eerste plaats. Daarmee verzekerde Amsterdam zich van deelname aan het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars van volgend seizoen.

Onder druk van de overvolle internationale kalender besloot de hockeybond afgelopen zomer om de bekercompetie af te schaffen. De winnaar van de reguliere competitie mocht zich voortaan inschrijven voor het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars van volgend jaar. Bij de mannen, die op 11 mei de laatste speelronde afwerken, geldt dezelfde regel.