V-raad eist van rebellen toegang tot vluchtelingen in Zaïre

NEW YORK/KISANGANI, 25 APRIL. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren de Zaïrese rebellen van Laurent Kabila “in de sterkste bewoordingen” opgeroepen hulporganisaties onbeperkt toegang te verlenen tot Rwandese Hutu-vluchtelingen in Zaïre. De Raad gaf de verklaring uit nadat VN-werkers een kamp in Midden-Zaïre waar 55.000 vluchtelingen verbleven, geheel leeg hadden aangetroffen.

De Zaïrese rebellen, die voor een belangrijk deel op Tutsi's steunen, hadden hulporganisaties sinds zondag uit het gebied ten zuiden van Kisangani geweerd onder verwijzing naar militaire operaties. Onder druk van de Verenigde Staten en de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, verklaarde Kabila zich gisteren echter bereid hulpverleners toe te laten tot vluchtelingenkampen bij Kisangani, waar in totaal circa 100.000 Hutu-vluchtelingen uit Rwanda verblijven. Annan toonde zich eerder deze week “geschokt” door de “onmenselijkheid” van de rebellen tegenover de vluchtelingen.

Woordvoerder van VN-hulporganisaties lieten weten op zoek te zijn naar de 55.000 missende Hutu-vluchtelingen uit het kamp Kasese. Zij wezen erop dat het de eerste keer was dat een grote groep vluchtelingen zoek raakt in gebied dat onder controle van de rebellen staat, en dat de rebellen dienen uit te leggen wat er was gebeurd. Zaïrese dorpelingen meldden woensdag dat de rebellen in Kasese honderden vluchtelingen hadden gedood. Er zijn intussen berichten dat 30.000 vluchtelingen uit het naburige kamp Biaro eveneens zijn gevlucht. (Reuter, AP, AFP) Onze diplomatiek redacteur voegt hieraan toe: Als EU-voorzitter heeft Nederland het initiatief genomen om contact te zoeken met rebellenleider Kabila, zo heeft minister van Buitenlandse Zaken Van Mierlo gisteren meegedeeld. De speciale EU-gezant voor het Grote-Merengebied, Aiello, zou vandaag met een Nederlandse diplomaat met Kabila spreken over voorwaarden voor een machtswisseling in Zaïre. De Unie wil een garantie van Kabila dat hij na het vertrek van de huidige Zaïrese president Mobutu democratische regels zal respecteren. Zij eist tevens dat hij alle blokkades van hulp voor Rwandese en andere vluchtelingen opheft.