Kort geding tegen staat om vrijlating bendeleden

ROTTERDAM, 25 APRIL. De advocaten van vier leden van een bende die in 1989 werden veroordeeld voor een overval, spannen een kort geding aan tegen de staat waarin zij onmiddellijke vrijlating eisen van hun cliënten. Vanochtend om tien uur liep een ultimatum af dat de raadslieden hadden gesteld aan het openbaar ministerie in Den Bosch.

Dit heeft J. Sjöcrona, advocaat van één van de veroordeelden vanochtend meegedeeld. Het kort geding dient op 7 mei in Den Haag. Sjöcrona en de advocaten van de drie overige leden van de bende, T. Spronken en G.J. Knoops, eisen vrijlating van hun cliënten na een vonnis van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het Hof stelt dat het viertal onvoldoende in staat is geweest zijn verdediging te voeren, omdat het enige bewijs afkomstig was van anonieme getuigen. De bendeleden werden veroordeeld tot veertien jaar cel voor de overval op een postkantoor in Oisterwijk.

Na de uitspraak van het Europees Hof stuurden de advocaten een brief naar de procureur-generaal van Den Bosch waarin zij vrijlating eisten voor vanochtend tien uur. Het Bossche openbaar ministerie is belast met de ten uitvoerlegging van de straf. Omdat de PG niet heeft gereageerd op de brief, spannen de advocaten een kort geding aan. Volgens een woordvoerder van het OM wordt nog nagedacht over een beslissing.