Cebeco-Handelsraad boekt recordwinst

De coöperatie Cebeco-Handelsraad heeft een uitzonderlijk goed jaar achter de rug. De nettowinst over 1996 steeg tot 29,8 miljoen gulden, een record voor de afgelopen vijf jaar. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde jaarcijfers van het agrarisch concern, dat vooral actief is in de veevoerhandel en de verwerking en afzet van landbouwproducten (Aviko, Plukon, Burcht Foods, Kühne & Heitz).

De Cebeco-omzet steeg vorig jaar tot 4,9 miljard gulden, zo'n 400 miljoen meer dan in 1995. De winst steeg met drie miljoen gulden. Het rendement op het eigen vermogen liep daarmee op tot 9,7 procent, een half procentpunt meer dan in 1995 en een forse verbetering ten opzichte van voorafgaande jaren. Voor 1997 verwacht Cebeco vergelijkbare resultaten.

Het concern, met zo'n 4.550 werknemers in meer dan honderd verschillende bedrijven over de hele wereld, is vooral tevreden over de zeer voorspoedige ontwikkeling in de “kant-en-klaar”-branche, zoals patat en aardappelschijfjes. “Met de verruiming van de winkeltijden is de vraag naar convenience-producten merkbaar gestegen.”

Ook in het buitenland gaat het erg goed met de aardappelafzet. Cebeco-dochter Aviko heeft onlangs een fabriek gebouwd in de Verenigde Staten. Samen met het internationale levensmiddelenbedrijf Foodcorp onderzoekt Cebeco-Handelsraad momenteel de mogelijkheid van gezamenlijke activiteiten in zuidelijk Afrika.