Peijnenburg wil Ketellapper kopen

Geldrop wil branchegenoot Wieger Ketellapper overnemen. De aankoop per 1 juni is een antwoord op de toenemende concentratietendens bij de toeleveranciers en afnemers, de supermarkten. Wieger Ketellapper was een gemakkelijke prooi. De eigenaren J. en T. Ketellapper hebben geen opvolger. Na de overname verdwijnen zij uit beeld.

Over de gevolgen voor de werkgelegenheid wil algemeen directeur J. Peijnenburg nog niets zeggen. Dat kan pas als hij ook in de boeken van de Friese koekfabriek heeft kunnen kijken. Vooral op de stafafdelingen (administratie, marketing en verkoop) zijn efficiencyvoordelen te behalen. “Dat zal waarschijnlijk tot enige organisatorische wijzigingen leiden, maar het is nu nog te vroeg daarover iets te zeggen.”

Peijnenburg zet jaarlijks voor 52 miljoen gulden om met 145 werknemers. Wieger is met zestig personeelsleden goed voor een omzet van 22 miljoen gulden. De produktievestigingen in Geldrop (Peijnenburg), Uithuizen (Klinkhamer) en Sintjohannesga (Wieger Ketellapper) worden gehandhaafd. Peijnenburg wil alle drie de merknamen blijven voeren.

Klinkhamer in het Groningse Uithuizen behoort sinds 1982 tot het Brabantse Peijnenburg. Daar werken nu 28 mensen. Wieger Ketellapper betekent voor Peijenburg een aanvulling. “Wij doen meer in de gewone ontbijtkoek. Klinkhamer zit meer in de koeken met gember, rozijnen en vruchten, en Wieger is gespecialiseerd in de Friese kruidkoek.”

“Het idee voor de overname ging van ons uit. Ik sprak de familie Ketellapper er in de tweede helft van vorig jaar op aan. Ik wilde ons produktenassortiment optimaliseren, onze schaal vergroten. We krijgen ook te maken met steeds hogere kosten en de markt is sterk concurrerend. De markt van gebakken zoetwaren, waaronder koekjes, kano's, gevulde koeken en dergelijke vallen, is behoorlijk in beroering. Er is sprake van behoorlijke overcapaciteit.”

In Sintjohannesga wordt het wel even slikken voor het personeel, verwacht Peijnenburg. “Tenslotte zijn we concurrenten. Maar vanuit rationele overwegingen is het heel helder. Bovendien gaan ze van het ene familiebedrijf naar het andere. De stijl van werken bij hen komt overeen met die van ons. We hebben een open stijl van management met veel vrijheid en delegatie van bevoegdheden.”

Beide bedrijven zijn zeker winstgevend. “We verwachten de winst nog te vergroten door de overname. We denken te kunnen besparen op de produktontwikkeling en op een betere verdeling van de produkten over de diverse locaties.”

Wieger Ketellapper is volledig eigendom van WK Koek Holding, op haar beurt weer geheel in handen van J. en T. Beheer.