Kritiek Frans Hof op wet-Debré

PARIJS, 24 APRIL. Het Franse Constitutionele Hof heeft gisteren de omstreden immigratiewet, ingediend door minister van Binnenlandse Zaken Jean-Louis Debré, op twee punten afgewezen. Het Hof, dat nieuwe Franse wetgeving toetst aan de grondwet, vindt het niet acceptabel dat de politie het recht krijgt om van asielzoekers vingerafdrukken te nemen.

Ook is het van mening dat de staat niet het recht heeft om buitenlanders die tien jaar in Frankrijk verblijven, verlenging van een verblijfsvergunning te weigeren. In de nieuwe wet had de staat dat recht als de buitenlander kon worden beschouwd als een gevaar voor de openbare orde.

De socialist Julien Dray, tweede man achter Lionel Jospin, noemde de uitspraak “opnieuw een bewijs dat de wet-Debré niet alleen ondeugdelijk en inefficiënt is, maar ook gevaarlijk”. De socialisten hebben zich steeds hevig tegen de wet verzet. Ze werden daarbij gesteund door schrijvers en intellectuelen, die vonden dat de regering in de nieuwe wet het extreem-rechtse Front National in de kaart speelde. (Reuter, AFP)