Borussia Dortmund blijft op Old Trafford eenvoudig overeind

ROTTERDAM, 24 APRIL. Borussia Dortmund heeft zich gisteren voor de eerste keer in de clubgeschiedenis geplaatst voor de finale van het Europa Cup 1-toernooi. De Duitse kampioen won ook de tweede wedstrijd tegen Manchester United met 1-0. Op Old Trafford maakte Ricken in de beginfase de enige treffer. Dortmund speelt woensdag 28 mei in München tegen titelhouder Juventus.

Dortmund speelde in Manchester zonder Sammer, Sousa en Cesar. Trainer Hitzfeld beschikt echter over een brede selectie en kon adequate vervangers opstellen. De jonge Ricken schoot de bal in de achtste minuut in de verre hoek, onbereikbaar voor doelman Schmeichel. Aan de treffer ging knullig balverlies van United vooraf. Möller profiteerde en gaf een intelligente pass op de vrijstaande Ricken.

Door de Duitse goal moest United drie keer scoren om zich voor de finale te plaatsen. Vooral Cantona kreeg een paar grote mogelijkheden, maar de Franse spits bleek niet de koele afmaker zoals in de Engelse competitie.

Manager Ferguson was na afloop teleurgesteld over de inbreng van zijn talenten. “De jonge knapen bij ons hebben net hun stripboeken uit en komen hun helden nu op het voetbalveld tegen. Daar hebben ze aan moeten wennen. Het wegdromen moet nu maar eens over zijn. Het wordt tijd om te tackelen, te bikkelen. Het wordt tijd om internationaal eens te laten zien wat ze allemaal in hun mars hebben.”

Borussia Dortmund is dit seizoen in de Champions League nog altijd ongeslagen in uitwedstrijden. Zoals gebruikelijk bij Duitse clubs, blijkt het countervoetbal zeer effectief op vreemde bodem. In de Bundesliga heeft Dortmund nog altijd kans op prolongatie van de landstitel, hoewel de achterstand op lijstaanvoerder Bayern München is opgelopen tot zes punten. Dortmund heeft drie punten achterstand op nummer twee Bayer Leverkusen. In Duitsland maken de beste twee clubs volgend seizoen aanspraak op een plaats in de Champions League.

Tien jaar geleden stond voor het laatst een Duitse club in de finale van het Europa Cup 1-toernooi. Bayern München verloor destijds met 2-1 van FC Porto, onder meer door een hakbal van de Algerijn Madjer. Hamburger SV was de laatste Duitse vereniging die de Europese kampioensbeker veroverde. HSV won in 1983 van Juventus door een prachtig afstandsschot van Magath.

Bij Dortmund spelen dit seizoen vier voetballers die eerder voor Juventus uitkwamen. De Braziliaanse veteraan Cesar, de Duitse mandekkers Reuter en Kohler en spelverdeler Möller. Vooral Reuter en Möller konden in Turijn niet overtuigen. Laatstgenoemde heeft zich in de Bundesliga ontwikkeld tot de spil van het elftal. Möller is snel en scoort opvallend vaak voor een middenvelder. De onverzettelijke voorstopper Kohler was vele jaren de kwelgeest van Van Basten. Gisteravond liep hij Cantona hinderlijk voor de voeten.

Juventus en Dortmund hebben elkaar de afgelopen vier jaar liefst zes keer in officiële wedstrijden bestreden. Gezien de eerdere resultaten is de Italiaanse club favoriet. In 1993 was Juventus de sterkste in de finale van het UEFA-Cuptoernooi. In 1995 was Juventus de betere ploeg in de halve eindstrijd van het UEFA-Cuptoernooi. Vorig seizoen plaatsten beide clubs zich voor de kwartfinales van de Champions League. In de onderlinge groepsduels won Juventus de uitwedstrijd in Dortmund en Borussia de return in Turijn.

Dortmund heeft over vijf weken het voordeel van een finale in eigen land. Het Olympia-stadion in München zal voor een deel geel-zwart gekleurd zijn. Of de voetballiefhebbers uit Beieren de spelers uit het Roergebied zullen steunen, is twijfelachtig. Van een vriendschappelijke band tussen beide streken is nooit sprake geweest.

In de 39-jarige geschiedenis van het Europa Cup 1-toernooi hebben zeven clubs een finale in eigen land gespeeld. Vijf keer leverde het 'thuisvoordeel' een overwinning op. In 1965 won Inter in Milaan van Benfica. In 1968 won Manchester United in Londen van Benfica. In 1972 won Ajax in Rotterdam van Inter. In 1978 won Liverpool in Londen van Club Brugge. In 1984 verloor AS Roma in Rome van Liverpool. In 1986 verloor Barcelona in Sevilla van Steaua Boekarest. Vorig jaar won Juventus in Rome van Ajax.