Topbankier MeesPierson na ruzie weg

AMSTERDAM, 23 APRIL. Verschil van inzicht in de bestuurstop van zakenbank MeesPierson, die eind vorig jaar is overgenomen door het financiële concern Fortis, heeft vanochtend geleid tot de aankondiging van het vertrek van jhr. mr. S. Beelaerts van Blokland, een van de zes bestuurders.

MeesPierson (4.000 medewerkers) meldde vanochtend het vertrek van Beelaerts van Blokland (52), een van de meest doorgewinterde Nederlandse merchant bankers, die zich bezig houdt met financieel advies aan bedrijven, fusies en overnames en grote kapitaalmarktransacties, zoals beursintroductie. Hij stond onder meer uitgever Elsevier terzijde bij de geruchtmakende (mislukte) poging om concurrent Kluwer in 1987 tegen haar zin op te kopen en adviseerde de overheid over verschillende privatiseringen.

Het opstappen van Beelaerts van Blokland verraste het personeel van de bank volledig. “Ik laat mij er niet over uit, maar intern is dit bericht nog niet onder de medewerkers verspreid”, zei vanochtend voorzitter De Jong van de ondernemingsraad van de bank. Een woordvoerder van de zakenbank ontkent dat het vertrek van Beelaerts van Blokland verband houdt met de overname van de bank en de integratie die nu wordt uitgevoerd met verschillende activiteiten van Fortis. “Het gaat om een verschil van inzicht over de uitvoering van het beleid van MeesPierson tussen voorzitter Kuiper en Beelaerts van Blokland.” In een verklaring betreurt het MeesPierson-bestuur het vertrek van Beelaerts van Blokland.

De Nederlands-Belgische groep Fortis (Amev, VSB Bank, verzekeraar AG), die MeesPierson eerder dit jaar voor een bedrag van 2,5 miljard gulden overnam van ABN Amro, wil desgevraagd geen commentaar geven op deze “interne MeesPierson zaak”. Beelaerts van Blokland was vanochtend gewoon op kantoor, maar niet bereikbaar voor commentaar.

Het vertrek van Beelaerts van Blokland is de tweede gevoelige aderlating in de afdeling merchant banking, een kerntaak van een zakenbank. Vlak voordat ABN Amro in september vorig jaar besloot haar dochter MeesPierson te verkopen, stapte directeur merchant banking mr. J. Meeuwis over naar ABN Amro.

Beelaerts van Blokland kwam in 1971 bij Pierson, Heldring & Pierson waar hij in 1981 in de directie kwam met verantwoordelijkheid voor merchant banking.

Sinds de overname van MeesPierson door Fortis is een duidelijk uitstroom op gang gekomen van medewerkers van afdelingen als vermogensbeheer die overstappen naar andere financiële instellingen.

Het personeelsverloop is geen punt van zorg voor Fortis, zo maakte bestuursvoorzitter H. Bartelds vorige maand duidelijk bij de presentatie van de Fortis-winstcijfers. “De kern van het personeel is er. Je hebt altijd wel wat transfers.”

MeesPierson is begin vorig jaar gereorganiseerd door de huidige topman drs. J. Kuiper, die van buiten de bank werd gerecruteerd en voorheen directeur was van de Optiebeurs. Hij moest de bank nieuw elan geven toen duidelijk werd dat de fusie in 1993 van Mees & Hope en Pierson, Heldring & Pierson tot MeesPierson niet het beoogde resultaat had opgeleverd. Vorig jaar vertrokken al drie topmanagers van de bank die afkomstig waren uit de Mees & Hope 'bloedgroep'.

Na de fusie waren steeds meer wrijvingen ontstaan met moederbank ABN Amro, die juist internationaal expandeerde in activiteiten als vermogensbeheer, effectenzaken en merchant banking waarop ook MeesPierson wilde groeien.

Wie Beelaerts van Blokland opvolgt is nog onduidelijk. Voorlopig neemt Kuiper de portefeuille over.