Return of the Jedi: een reis door ruimte en filmgeschiedenis

Star Wars Episode VI: Return of the Jedi - Special Edition. Regie: Richard Marquand. Met: Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Billy Dee Williams, Peter Mayhew, Alec Guinness. In 59 theaters.

Na de digitaal opgepoetste terugkeer van Star Wars (1977) en The Empire Strikes Back (1981), beide nog steeds onder de best bezochte films van dit moment, is het de beurt aan de veertien jaar oude Return of the Jedi. Het slot van George Lucas' ruimtetrilogie - die de komende jaren met prequels en sequels moet worden uitgebreid tot een negendelig epos - kan niet alleen bogen op frisse kleuren en een nieuw geluidsvernis, maar ook op extra computeranimaties. En zo is het onzichtbare monster Sarlacc nu vergruwelijkt met een bek en tentakels, en heeft een bluesconcert van freaks in het paleis van de ruimtepasja Jabba the Hutt veel weg van een zang- en dansnummer in de Muppetshow.

Er is wel meer waaraan Star Wars Episode VI: Return of the Jedi doet denken, want net als in de voorgaande delen speelden Lucas en zijn co-scenarist Lawrence Kasdan leentjebuur bij zo veel mogelijk klassieke filmgenres. De queeste van de 'Jedi-ridder' Luke Skywalker (Mark Hamill), die zijn vrienden én het universum moet redden uit handen van nietsontziende slechteriken, is beurtelings een western (met schietgevechten en hinderlagen van nobele wilden), een Tarzanesk jungle-avontuur, een actiefilm (met Ben Hur-achtige achtervolgingen tussen de reuzensequoia's) en een psychologisch drama over een vader-zoon conflict (Karakter in 'a galaxy far far away'). Dit alles wordt overgoten met een ideologisch sausje dat zich het best laat omschrijven als een mengsel van New Age en Jean-Jacques Rousseau; het is geen toeval dat de legioenen van de ruimtetiran en zijn rechterhand Darth Vader het uiteindelijk afleggen tegen de primitieve, dicht bij de natuur staande Ewoks.

Het goede overwint ondubbelzinnig in deze Star Wars-aflevering, wat benieuwd maakt naar de drie vervolgdelen. Je vraagt je af wat er voor Skywalker en zijn vrienden nog te doen valt nu de boze keizer en zijn handlangers vernietigd zijn. George Lucas hoeft zich voorlopig met dat soort dingen nog niet bezig te houden; hij heeft zijn handen vol aan de opnamen van Episode I. Geplande premièredatum: najaar 1998.