IMF-lijst gewijzigd door nieuwe economie

WASHINGTON, 23 APRIL. De stormachtige veranderingen in de wereldeconomie hebben dit jaar voor het eerst geleid tot een nieuwe indeling van groepen landen in de halfjaarlijkse World Economic Outlook van het IMF.

In het vandaag gepubliceerde rapport worden de nieuwe industrielanden in Azië (Hong Kong, Zuid-Korea, Singapore en Taiwan) alsmede Israel samengevoegd met de groep die tot nu toe werd aangeduid als 'industrielanden'. De term 'industrielanden' is daarom geschrapt en vervangen door advanced economies, ofwel 'gevorderde economieën'.

De gewijzigde indeling weerspiegelt volgens het IMF het “gevorderde stadium” dat de nieuwe landen in hun economische ontwikkeling hebben bereikt. Zij hebben een groot aantal kenmerken met de traditionele industrielanden gemeen: een hoog inkomen per hoofd, goed ontwikkelde financiële markten en een gediversifieerde economie met relatief grote en snel groeiende dienstensectoren.