Geen proces tegen commissarissen TCR

ROTTERDAM, 23 APRIL. De curatoren van het failliete Tankercleaning Rotterdam zullen de voormalige commissarissen van het bedrijf niet financieel aansprakelijk stellen. Volgens curator mr. G. Gispen zou een procedure over het verhalen van schade tijdrovend worden.

De curatoren mr. J. Mentink en Gispen zijn van mening dat de commissarissen van TCR verwijtbaar hebben gehandeld. De commissarissen zelf zijn het daar volgens Gispen niet mee eens. Dat betekent dat de mogelijkheid van een schikking niet aanwezig was.

TCR heeft zich in de haven van Rotterdam schuldig gemaakt aan een groot aantal milieudelicten. TCR nam als havenontvangstinstallatie chemisch afval in van schepen. De schadelijke stoffen werden voor een deel direct in de haven gedumpt. De drie broers Langenberg, die het bedrijf leidden, zijn daarvoor door de rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen.

De Tweede Kamer heeft een onderzoek naar de gang van zaken bij TCR op touw gezet wegens de rol van de vroegere minister Kroes van Verkeer en Waterstaat. Kroes heeft de broers Langenberg in de jaren tachtig enige tientallen miljoenen guldens subsidie gegeven voor het opzetten van een havenontvangstinstallatie in Rotterdam. Zij was door justitie echter ingelicht over het feit dat er een strafrechtelijk onderzoek tegen hen gaande was in verband met overtreding van milieuregels. (ANP)