VS willen EU bewegen tot harde opstelling tegen Iran

WASHINGTON, 22 APRIL. De Verenigde Staten hebben een nieuw diplomatiek offensief gelanceerd om Europese landen te overreden nu toch de harde lijn van Washington tegen Iran te gaan volgen. De Amerikaanse stap volgt op de uitspraak van een Duitse rechtbank dat het Iraanse leiderschap verantwoordelijk was voor de moorden op vier Iraanse Koerden in Berlijn in 1992.

Onmiddellijk na deze uitspraak op 10 april drukten de VS al de hoop uit dat Europa zich nu zou scharen achter hun economische boycot van Iran. Washington heeft Peter Tarnoff als afgezant naar Europa gestuurd om “met onze bondgenoten te praten over praktische stappen (..) om het aanstootgevende gedrag (..) van Iran te veranderen”, aldus een woordvoerder van het State Department. Tarnoff trad vorige week af als onderminister van Buitenlandse zaken voor Politieke Zaken en fungeert nu als speciaal adviseur van minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright. Hij deed gisteren Den Haag aan, waar hij minister van Buitenlandse Zaken Van Mierlo ontmoette, en vertrok vervolgens naar Bonn. Daarna bezoekt hij Parijs en Londen voor hij morgen naar Washington terugkeert.

De lidstaten van de Europese Unie, die na de Duitse uitspraak hun ambassadeurs uit Teheran terugriepen en de kritische dialoog met Iran bevroren, komen 29 april bijeen om zich over eventuele verdere maatregelen te beraden. Volgens de woordvoerder van het State Department is het “ideale scenario” dat de Europese landen de Amerikaanse sancties tegen Iran overnemen. Maar hij betwijfelde of dat realistisch was. “Dus als de Europeanen niet bereid zijn dat te doen, dan zijn er misschien andere dingen die we met hen kunnen doen waardoor het Westerse front ten minste sterker wordt dan het nu lijkt te zijn.” (Reuter)