Veldpost wint Nipkow-schijf

De rubriek Veldpost, op de vroege woensdagavond uitgezonden door de VPRO, is dit jaar de winnaar van de Zilveren Nipkow-schijf, de prijs die jaarlijks wordt toegekend door een groep dag- en weekbladjournalisten die over radio en televisie schrijven. Het programma, onder redactie van Frans Bromet en Peter van Ingen, wordt beschouwd als een vernieuwende manier om de “onderkant van de samenleving” een stem te geven.

In de eindronde haalde Veldpost één stem meer dan de andere finalist: presentator en programmamaker Paul Witteman, die langzamerhand in de Nipkow-jurering de status van eeuwige tweede begint te krijgen. Volgens het Witteman-kamp zette hij als geen ander een stempel op het nu bijna afgelopen tv-seizoen; de Veldpost-aanhangers meenden echter dat “een uitzonderlijk programma” eerder voor deze persprijs in aanmerking moest komen dan “een reeks van grote verdiensten”.

De dramaserie Zwarte Sneeuw (NCRV), een derde serieuze kandidaat, was al in een eerder stadium afgevallen, omdat de groep bewonderaars in bedwang werd gehouden door een minstens even groot aantal felle tegenstanders.

De ere-Nipkow-schijf, een incidentele oeuvre-bekroning die tot dusver alleen is uitgereikt aan Van Kooten & De Bie en Wim T. Schippers, werd gistermiddag toegekend aan NOS-sportregisseur Martijn Lindenberg die heeft aangekondigd “een stapje terug” te doen. Al jarenlang staat Lindenberg, die begin dit jaar verantwoordelijk was voor de mammoet-reportage van de Elfstedentocht, bekend als een uitzonderlijk regisseur van belangrijke sportwedstrijden. Buitenlandse tv-stations, die voor de taak staan een internationaal sportevenement in beeld te brengen, hebben herhaaldelijk een beroep gedaan op zijn expertise.

De radioprijs, de Zilveren Reissmicrofoon, gaat naar de VPRO-programmaserie OVT op de zondagochtend op Radio 1, waarin historische onderwerpen worden behandeld als actualiteiten. OVT, dat ook in vorige jaren al herhaaldelijk de eindronde haalde, moest het ditmaal opnemen tegen twee andere VPRO-rubrieken: Argos en De Avonden. De prijzen worden op 26 mei uitgereikt.